Aktuālā intervija

Barikāžu laika atcere un analīze

Aktuālā intervija

Valdības veidošana: Kučinskis cer uz atbalstu; jāgaida Valsts prezidenta lēmums

Šogad konstatēti 28 jauni Āfrikas cūku mēra saslimšanas gadījumi mežacūku populācijā

PVD: Nākamie ĀCM viļņi var būt stiprāki un intensīvāki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nākamie Āfrikas cūku mēra (ĀCM) viļņi var būt stiprāki un intensīvāki, un sagaidāms, ka, atnākot pavasarim, slimība uz priekšu virzīsies daudz straujāk, intervijā Latvijas Radio raidījumam „Aktuālais temats” pirmdienas vakarā sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadītājs Māris Balodis.

„Visi nosacījumi neliecina par labu mums,” sacīja Balodis, norādot, ka mežacūkām, piemēram, šoziem ir iespējams šķērsot Daugavu, jo upe aizsalst. Līdz šim Daugava bija kā laba dabiskā barjera, kas neļāva cūkām nokļūt otrpus Daugavai.

Tāpat – ja slimība nonāks Kurzemē, tad tur saslimšanas gadījumu skaits varētu būt vēl lielāks, jo mežacūku populācija tur ir lielāka.

Balodis gan intervijā vairākkārt norādīja, ka tās ir tikai zinātnieku prognozes. Pats Pārtikas un veterinārais dienests no prognozēm izvairās, sakot, ka slimības izplatību un tās apmērus ir grūti paredzēt. „Mēs gatavojamies uz ļaunāko, taču ceram uz atsevišķu pasākumu efektivitāti,” viņš norādīja.

Balodis atkārtoti aicināja medniekus izšaut mežacūkas, jo „to, ko mēs tagad nenomedīsim, mēs vēlāk dabūsim norakt”.

Šogad saslimšanas gadījumi pirmo reizi konstatēti Daugavpils novada Brantu pagastā un Jaunpiebalgas novada Jaunpiebalgas pagastā. Kopumā Āfrikas cūku mēris šogad konstatēts 17 novadu 23 pagastos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti