Dienas ziņas

Nojauc pēdējo pazemes kodolraķešu bāzi Latvijā

Dienas ziņas

Turpinās Preiļu pils restaurācija

Biodrošības pasākumi – pārbaudījums lauka vistām

Putnu gripas dēļ noteiktie biodrošības pasākumi – pārbaudījums lauka vistām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Putnu gripas draudu dēļ ieviestie biodrošības pasākumi, kas noteiktu periodu aizliedz turēt ārā putnus, būs grūts pārbaudījums saimniecībām, kas tos audzē  brīvas turēšanas apstākļos. Stress, ko radīs vistu iesprostošana kūtīs, un svaigas zāles trūkums dējību varot samazināt pat par 75%. 

Turklāt, ja vistas baros ar kombinēto barību, to olas vairs īsti nevarēs saukt par lauku olām. Taču striktie biodrošības pasākumi attieksies uz visām putnu novietnēm neatkarīgi no tajās mītošo mājputnu skaita.

“Laukgaļu” saimniecībā ar vistkopību nodarbojas jau divdesmit gadus, un ik pavasari gājputnu atlidošanas laikā vistu aplokiem tiekot uzklāts siets arī no augšas, kā arī veikti citi drošības pasākumi.

“Vakarā visas barības siles apgriežam otrādi. Ūdeni no visām silītēm izlejam un apgriežam otrādi. Tas bija galvenais, un vēl galvenais ir censties, lai sveši cilvēki nenāk. Uz to laiku es pārtraucu ekskursijas,” stāsta “Laukgaļu” saimniece Mērija Vilūna.

Ņemot vērā putnu gripas straujo izplatīšanos Eiropā, kur tā skārusi jau 14 valstis, šogad pieņemts lēmums no 1. marta līdz 1. jūnijam aizliegt mājputnus turēt ārā.

“Laukgaļu” saimniece, kuras pārraudzībā ir vairāk nekā 400 dējējvistu un vēl ap 150 broileru, stāsta, ka tas būs liels pārbaudījums biznesam.

“Tas nozīmē par 75% mazāk olu, jo stresaina vista olas nedēj. Broilercāļi var palikt kūtī, barība būs, tie pārāk nepārdzīvos, bet vista grib zāli, grib laukā. Saule spīd, būs jāēno visas kūtis... Es pat nezinu, kā to varēs izdarīt,” atzīst saimniece.

Stingrākie biodrošības pasākumi attieksies arī  uz privātpersonām, kas mājputnus audzē nelielā skaitā pašpatēriņam.

Daudzi uzrunātie gan Dobeles, gan Auces novadu pagastos par to vēl neko nav dzirdējuši un arī īsti negrib dzirdēt. Pagastu pārvaldēs gan sola sadarboties ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), gan arī informēt iedzīvotājus par jauno aizliegumu.

Bēnes pagasta pārvaldes vadītājs Algerds Miksis stāsta, ka “nelielos daudzumos, bet šur tur vistiņas ir redzamas, liekas, ka būs arī sabiedrības spiediens, ja redzēs, ka tās vistas staigā”.  

Lauksaimniecības datu centra statistika liecina, ka Dobeles novadā reģistrēti nedaudz vairāk par 5000 mājputnu, bet kaimiņos Auces novadā - 734 mājputni.

 No putnu gripas potenciāli apdraudētākās teritorijas ir tās, kas atrodas ūdenstilpņu tuvumā, kā arī līdzās ziemāju laukiem. Pagaidām Baltijas valstīs putnu gripas vīruss nav reģistrēts.

Jau ziņots, ka PVD ieskatā aprīlī, kad sāksies gājputnu migrācija, putnu gripas uzliesmojuma varbūtība Latvijā ir ļoti liela.  Lai pasargātu putnkopības nozari no iespējamās putnu gripas izplatības, šogad laikā no 1.marta līdz 1.jūnijam plānots noteikt aizliegumu turēt laukā vistas, pīles, zosis un citus mājputnus.

Jau 12 Eiropas valstīs uzliesmojusi putnu gripa un nācies nokaut un iznīcināt vairāk nekā trīs miljonus mājputnu. Vīruss konstatēts savvaļas ūdensputniem arī pavisam netālu - Dānijā, Zviedrijā un Somijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti