Prezidents aicina Saeimu pārskatīt minimālo sociālo iemaksu ieviešanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis aicina Saeimu pārskatīt lēmumu par minimālo sociālo iemaksu ieviešanu no nākamā gada. Premjers Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) jau ir piedāvājis atcelt minimālās sociālās iemaksas, taču pagaidām šim priekšlikumam nav koalīcijā esošās partijas "Vienotība" atbalsta.

Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā informē, ka prezidents vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (Nacionālā apvienība) un Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (Zaļo zemnieku savienība) informē, ka ir saņēmis un turpina saņemt daudzus uzņēmēju un citu iedzīvotāju lūgumus neizsludināt vai apturēt likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" 2015. gada 30. novembrī ietvertās normas par minimālajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām jeb sociālajām iemaksām.

Valsts prezidenta kancelejā norāda, "tā kā Latvijas Republikas Satversme Valsts prezidentam šobrīd nedod tiesības neizsludināt vai apturēt šo likumu, ņemot vērā zemas valsts tautsaimniecības izaugsmes apstākļus,

Vējonis aicina Saeimu pārskatīt likumu un atgriezties pie šī jautājuma lemšanas, panākot taisnīgu un sabiedrības kopējām interesēm atbilstošu noregulējumu".

Prezidents norāda, ka nodokļi ir jāmaksā, jo tikai no to ieņēmumiem valsts var nodrošināt iedzīvotājiem nepieciešamos pakalpojumus. Tomēr minimālo sociālo iemaksu ieviešana, visdrīzāk, nesasniegs mērķi stiprināt darbinieku sociālo aizsardzību.

"Tieši pretēji – minimālo valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu pielīdzināšana valstī noteiktajai minimālajai mēneša darba algai, neskatoties uz to, vai darbinieks faktiski veicis darbu šādā apjomā un saņēmis attiecīgo algu, ir netaisnīgs gan pret darba devēju, gan pret darbinieku.

Esošajā situācijā šāds regulējums tikai palielinās bezdarbu un veicinās ēnu ekonomiku," norāda Valsts prezidents, kurš, kā zināms, pirms ievēlēšanas prezidenta amatā pārstāvēja Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

Vienlaikus prezidents, izsludinot valsts budžetu 2017. gadam un ar valsts budžetu saistītos likumus, aicina vērtēt iespējas, kā turpmāk pilnveidot budžeta likumprojektu paketes izstrādes procedūru, lai lemšana par valsts finanšu līdzekļiem būtu saprotama un caurskatāma.

Jau ziņots, ka Saeima, skatot 2017.gada valsts budžetu, noraidīja opozīcijā esošās Latvijas Reģionu apvienības aicinājumu atteikties no minimālo sociālo iemaksu ieviešanas. Tāpat noraidīts parlamenta opozīcijas priekšlikums ilgāk saglabāt mikrouzņēmumu nodokļa likmi.

Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumus Valsts prezidents pagājušās nedēļas sākumā gan nodeva Saeimai otrreizējai caurlūkošanai.

Taču neapmierinātība no uzņēmēju un nevalstisko organizāciju puses bija ne tikai par mikrouzņēmumu nodokļa režīma izmaiņām, bet arī par minimālo sociālo iemaksu ieviešanu no nākamā gada. 2015.gadā pieņemtā norma paredz, ka sociālās iemaksas jāmaksā no minimālās algas, pat ja darbinieks strādā nepilnu slodzi un saņem mazāk par minimālo algu.

Ministru prezidents Kučinskis jau nācis klajā ar piedāvājumu atteikties no plāna nākamgad ieviest sociālo iemaksu slieksni jeb minimālās sociālās iemaksas. Robu budžetā kompensētu, palielinot mikrouzņēmumu nodokļa likmi no pašreizējiem 9% līdz 15%. Pagaidām atbalsts šim piedāvājumam nav saņemts no partijas "Vienotība", kas norādīja uz nepietiekamo informāciju par šo priekšlikumu.

Finanšu ministrija sagatavojusi un piektdien, 9.decembrī, nosūtījusi aplēses par premjera piedāvājumu mikrouzņēmuma nodokļa celšanai līdz 15% un minimālo sociālo iemaksu atcelšanai – aprēķini liecina, ka šīs izmaiņas kopumā neradīs zaudējumus budžetā, bet mikrouzņēmumu darbiniekiem būs labākas sociālās garantijas.

Premjers iepriekš izteicies, ka nodokļu izmaiņas netiks virzītas bez partijas "Vienotība" atbalsta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti