Pusgadā audzis pārvadāto kravu un pasažieru apjoms

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

2014.gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar pērnā gada pirmajiem sešiem mēnešiem, svarīgākajās transporta nozarēs pārvadāto kravu kopējais apjoms ir pieaudzis par 2,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotā informācija par kravu pārvadājumiem.

2014.gada pirmajos sešos mēnešos ar dzelzceļa transportu pārvadāti 30,8 miljoni tonnu kravu, kas ir par 4,7% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā laika periodā.

Iekšzemē ar dzelzceļa transportu pārvadāja 0,4 miljonus tonnu kravu – par 7,5% mazāk nekā 2013.gada janvārī–jūnijā. Starptautiskajos dzelzceļa kravu pārvadājumos pārvadāto kravu apjoms pieauga par 1,4 miljoniem tonnu jeb 4,9%.

Importa kravu pārvadājumi pieauga par 7,3%, bet eksporta kravu pārvadājumi – par 3,7%.

Kravu pārvadājumi tranzītā caur Latviju samazinājās par 35%. Dzelzceļa transporta kravu pārvadājumi uz un no Latvijas ostām veidoja 84,2% no starptautiskajiem pārvadājumiem un pieauga par 7,8%.

Ar autotransportu pirmajā pusgadā pārvadāja 28,1 miljonu tonnu kravu, kas ir par 0,5 miljoniem tonnu jeb 2% vairāk nekā pagājušā gada janvārī–jūnijā. Pārvadāto kravu apjoma pieaugumu galvenokārt noteica tādu kravu kā lauksaimniecības, medniecības un mežsaimniecības produkti un koka un koksnes izstrādājumu pārvadājumu pieaugums attiecīgi par 23,9% un 7,2%.

Lielāko daļu (79,4%) no kopējā pārvadāto kravu apjoma ar autotransportu transportēja iekšzemē, kur pārvadājumi saglabājās iepriekšējā gada līmenī (pieaugums par 0,2%). Starptautiskie kravu pārvadājumi pieauga par  0,5 miljoniem tonnu jeb 9,4%.

Gandrīz trešo daļu (31,3%) no ar autotransportu pārvadāto kravu kopapjoma veidoja metālu rūdas un citi ieguves rūpniecības un karjeru izstrādes produkti un kūdra, 23,6% – lauksaimniecības, medniecības un mežsaimniecības produkti, zivis un citi zvejniecības produkti, bet 13% – koks, koksnes izstrādājumi (izņemot mēbeles, papīrs un tā izstrādājumi).

Pa maģistrālo naftas produktu cauruļvadu šogad pirmajā pusgadā transportēja 3,3 miljonus tonnu naftas produktu, kas ir par 7,3% mazāk nekā pērnā gada pirmajā pusgadā.

Apkopotie dati par pasažieru pārvadājumiem ar sabiedrisko transportu pirmajā pusgadā liecina, ka kopējais pasažieru skaits pieaudzis par 1,4%, salīdzinot ar pagājušā gada janvāri–jūniju.

Katrs otrais sabiedriskā transporta pasažieris pārvietojas ar regulāras satiksmes autobusu. Ar regulāras satiksmes autobusiem pirmajā pusgadā pārvadāti 72,2 miljoni pasažieru – par 0,9% vairāk nekā 2013. gada 1. pusgadā. Lielāko daļu (99,7%) pasažieru pārvadāja iekšzemē. Pārvadāto pasažieru skaits iekšzemē pieauga par 0,9%, tai skaitā pilsētas nozīmes maršrutos par 2,9%. Reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos un reģionālajos starppilsētu nozīmes maršrutos pārvadāto pasažieru skaits samazinājās attiecīgi par 6,4% un 3,8%. Arī starptautiskajos maršrutos pārvadāto pasažieru skaits samazinājās par 7,9%.

Ar dzelzceļa transportu pirmajā pusgadā pārvadāti 9,4 miljoni pasažieru, un tas ir par 0,9% mazāk nekā pagājušā gada attiecīgajā laika periodā. Iekšzemē, kur pārvadāja 98,5% no visiem dzelzceļa pasažieriem, to skaits samazinājās par 0,7%, bet starptautiskajos pārvadājumos (galvenokārt starp Latviju un Krieviju) – par 16,3%.

Ar pilsētu elektrisko transportu pirmajā pusgadā pārvadāja 46,8 miljonus pasažieru, kas ir par 2,7% vairāk nekā pagājušā gada janvārī–jūnijā. Ar trolejbusiem pārvadāto pasažieru skaits palielinājās par 0,3%, bet ar tramvajiem – par 5,5%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti