Dienas ziņas

Liepājā piestāj pasaulē lielākais no lego klucīšiem veidotais kuģis

Dienas ziņas

Baložos atklāj modernu kokšķiedras rūpnīcu

Pierīgas skolotāju maciņus glābs pašvaldības

Pierīgas skolotāju maciņus glābs pašvaldības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Oktobrī skolotāji saņems pirmo algu, kas aprēķināta pēc jaunā atalgojuma modeļa. Pierīgas novados aprēķināts, ka lielajās vidusskolās skolotāju alga saruks par aptuveni 100 eiro, bet Pierīgas lauku skolās pat par 200–300 eiro. Lai saglabātu atalgojumu iepriekšējā līmenī, Pierīgas pašvaldības trūkstošo finansējumu meklē savos budžetos.

Jau trīs nedēļas pedagogi ik dienu stājas klases priekšā, gatavojas stundām un labo mājasdarbus, bet tikmēr skolu direktori un izglītības nodaļu vadītāji joprojām mēģina vismaz provizoriski sarēķināt skolotāju algas. Rezultāti nevienā no Pierīgas novadiem, neskatoties uz to, ka skolēnu skaits šogad kopumā Pierīgā palielinājies par 1100 bērniem, nav iepriecinoši.

“Pēc mūsu provizoriskajiem aprēķiniem pedagogu atalgojums samazinātos apmēram par 130-200 eiro mēnesī,” atzīst Ķekavas novada izglītības daļas speciāliste Vera Kļaviņa.

Lai skolotāji nesaņemtu vēl mazāk naudas kā pirms atalgojuma reformas, Ķekavas dome jau augustā pieņēmusi lēmumu starpības segšanai šim gadam rezervēt 70 000 eiro.

Glābt skolotāju maciņus cenšas arī citas Rīgas reģiona pašvaldības. Ikšķiles novadam šajā gadā pašvaldības maciņā jāatrod apmēram 54 000 eiro, bet nākamajam gadam būs nepieciešami 160 000 eiro. Turklāt dotācijas nepieciešamas gan lielajai vidusskolai, gan Tīnūžu pamatskolai, kurā mācās 129 skolēni.

“Mums noteikti ir 14 bērni uz vienu likmi, bet mēs esam tipiska lauku skola un izpildīt šo prasību mums ir grūti. Kā rezultātā šis algu fonds Tīnūžu skolai absolūtos ciparos samazinās uz pusi. Otra problēma mums ir tāda, ka mums nav paralēlo klašu un līdz ar to mums jātur diezgan liels skolotāju komplekts,” atzīst Tīnūžu pamatskolas direktora vietas izpildītājs Juris Saratovs.

Reorganizēt novadu lauku skolas gan ne ķekavieši, ne ikšķilieši negrasās.

“Bērnu skaits no tā nesamazināsies. Mums nav novadā citu skolu, kurā būtu brīvas vietas. Šodien ir atvesti celtnieku konteineri. Mēs rīt sākam jaunā korpusa celtniecību pie Ikšķiles vidusskolas. Mums pietrūkst vietas. Mums ir likvidēta skolotāju istaba, un nav vietas citās telpās. Un šī Tīnūžu pagasta skola ir piepildīta,” stāsta Ikšķiles novada domes priekšsēdētāja vietniece Dace Kļaviņa (Vienotība).

Līdz mēneša beigām rast finansējumu skolotāju algu saglabāšanai līdzšinējā līmenī sola arī Mārupē, Salaspilī, Ādažos un citos Pierīgas novados.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti