Dienas ziņas

Amatpersonas traģiskajās avārijās vaino vadītāju pārgalvību

Dienas ziņas

Otro reizi pasniegta O.Krodera balva

Piensaimnieki sašutuši par iespējamo soda naudu

Piensaimnieki sašutuši par iespējamo soda naudu kvotas pārpildes dēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lauksaimniecības datu centrs prognozē, ka piena kvota 2014./2015. gadā varētu tikt pārsniegta par 1% un Latvijai soda naudā var nākties maksāt vairāk nekā divus miljonus eiro, ko iekasēs no kvotas pārpildījušajiem piensaimniekiem. Daudzi piensaimnieki jau tagad ir sašutuši par situāciju nozarē. 

Durbes novada Dunalkas pagasta piensaimniecei Birutai Jurkovskai piena kvotas šobrīd ir izpildītas par 90% un viņa vairs nevar atdot uzpircējiem pienu tik daudz, cik vēlētos.

Pērn rudenī nedaudz samazināts slaucamo govju skaits, lai novērstu kvotu pārpildi, tomēr nākotne rādās drūma, jo  saimniecības budžets jau vairākus mēnešus rēķināms ar mīnus zīmi, bet savulaik tās attīstībai ņemts kredīts.

„Ja es būtu zinājusi, ka būs tādi pavērsieni, es noteikti neko nebūtu ņēmusi un labāk nolikvidējusi saimniecību. Ietu stāvēt pagastā bezdarbnieku rindās,” saka zemnieku saimniecības “Liepiņas” īpašniece Biruta Jurkovska.

Piensaimnieku kooperatīva “Dzēse” valdes priekšsēdētājs Māris Petrēvics uzskata, ka izdzīvos tās saimniecības, kuras ir finansiāli nostabilizējušās un to attīstībai nav ņemti aizņēmumi. Kooperatīvs "Dzēse" šobrīd par vienu litru piena spēj maksāt 21 centu, februārī tie jau varētu būt 20 centi.

„Kam pašizmaksa ir zem 20 centiem, tie uz kaut ko var cerēt un varēs strādāt. Grūti  tiem, kam ir pašizmaksa virs 20 centiem. Uz ko viņiem cerēt?” domīgs ir “Dzēses” valdes priekšsēdētājs Māris Petrēvics.

2013./2014. gadā  piena kvotas tika izpildītas par 99,1%, ik gadu kvotu izpildei ir tendence pieaugt. Soda naudas apjoms  ir 27,83 eiro par katriem 100 kilogramiem virskvotas piena.

„Katrai valstij varbūt vajadzēja noteikt šo soda cenu no 10 gadu vidējās piena cenas konkrētā valstī, nevis paņemt ES lielo augsto cenu,” pieļauj SIA "Elpa" valdes priekšsēdētājs Gundars Sisenis.

Tās piensaimniecības, kuras jau tagad sasniegušas 100% piena kvotu izpildi, līdz 1. februārim var pieteikties uz valsts rezervē esošajām piena kvotām.

Šis ir pēdējais piena kvotas gads pirms sistēmas atcelšanas visā Eiropas Savienībā (ES). Kārtējais kvotas gads ir sācies pērn 1.aprīlī un beigsies 2015.gada 31.martā. Šajā gadā valsts kopējās piena kvotas apjoms Latvijā ir palicis iepriekšējais - 781 132 tonnas.

Piegādes kvotas izpilde 2015.gada 1.janvārī bija jau 78,43%, savukārt visā iepriekšējā 2013.-2014.piena kvotas gadā izpilde bija 99,1%, tādējādi pastāv reāla iespēja pārsniegt valstij piešķirto piena kvotas apmēru.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti