Panorāma

Krimas aneksijai - 3 gadi

Panorāma

Līgatnē vāra kļavu sīrupu

Piena produktu ražotāji apguvuši jaunus tirgus

Piena produktu ražotāji pēc krīzes apguvuši jaunus tirgus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas piena nozare ir pilnībā atguvusies pēc Krievijas tirgus zaudēšanas. Piena pārstrādātāji ir atraduši jaunus noietus savai produkcijai un par vairākiem miljoniem palielinājuši eksporta apjomu. Uzņēmēji atzīst, ka tas ir bijis darbs vairāku gadu garumā, ko veicinājusi piedalīšanās dažādās izstādēs un produktu atkārtota reklamēšana. 

Arī pēc nesenās vizītes Apvienotajos Arābu Emirātos un piedalīšanās starptautiskajā pārtikas izstādē vairāki Latvijas uzņēmumi panākuši vienošanos piena produktu eksportam jau tuvākajā nākotnē. 

Jaunpils pienotavas lielajās noliktavās, kur vēl pirms diviem gadiem nobrieda Krievijai domātie siera rituļi, tagad iekārtojušies balti krējuma spainīši un biezpiena paciņas. Ar sieru pasauli vairs nepārsteigsi, bet Jaunpils biezpiens daudziem ir pārsteigums un delikatese.

Ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem pēc piedalīšanās starptautiskajā pārtikas izstādē noslēgti nodomu protokoli. Pirmā biezpiena un krējuma krava uz turieni ar lidmašīnu dosies šoruden. Tiesa gan, tur priekšā jau lietuvieši un igauņi.

A/S “Jaunpils pienotava” valdes priekšsēdētājs Viesturs Krilovs saka, ka Lietuvas biezpiena paciņa Emirātos veikalā maksā trīs eiro.

"Tas ir pamats, ka tas tirgus var būt interesants. Cilvēki nāk un garšo, viņiem patīk. Prasa, kad mēs varēsim nopirkt," pastāstīja Krilovs.

Vai tas nozīmē, ka arābi sākuši vairāk lietot piena produktus? Krilovs gan saka, ka arābus būs grūti pārliecināt, bet Dubaijā esot apmēram 100 tūkstošu iebraucēju no bijušās PSRS teritorijas. "Tāda ir mūsu mērķa auditorija," paskaidroja pienotavas vadītājs.

"Biezpiena jaudas tiek noslogotas par 100%, tagad iesniegts projekts, lai paplašinātu biezpiena ražošanu, tas ir produkts, uz ko Jaunpils fokusējas. Eiropas atbalsts ir 40%, tā ir liela nauda un svarīgi izmantot šo iespēju," uzsvēra Krilovs.

Nozares eksperti saka, ka Krievijas embargo nevienu piena pārstrādes uzņēmumu nav nobeidzis, bet daudziem ir devis impulsu strādāt citā virzienā un nefokusēties tikai uz vienu tirgu.

Piensaimnieku savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks saka, ka Latvijas valdības rīcība, pirmajā gadā pēc embargo piešķirot atbalstu jaunu tirgu apgūšanai, ir devusi augļus. "Esam apguvuši tirgus piecās jaunās valstīs – Kongo, Ziloņkaula Krastā un citur. Esam atsākuši piena produktu eksportu uz 10 valstīm, uz kurām ir eksports bijis, bet pēdējos trijos gados nav. Toties tagad ir Japāna, Austrālija, Kirgizstāna un citas valstis," pastāstīja Šolks.

Piena produktu eksporta apjoms pērn sasniedzis 107 miljonus eiro, gada laikā pieaugot par diviem miljoniem un turpinot pieaugt.

Jaunpils pienotava pieder kooperatīvam “Piena ceļš”, kurā apvienojusies 51 zemnieku saimniecība. Pērn kooperatīvs strādājis ar pusmiljonu eiro lielu peļņu, kas ir divas reizes vairāk nekā gadu iepriekš. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti