Dienas ziņas

RD nav atteikusies no idejas vērsties tiesā

Dienas ziņas

Likvidēta aizdomīga soma pie Rīgas Centrālās stacijas

Piena pārstrādē pieprasījums pēc kvalificēta darbaspēka

Piena pārstrādē aug pieprasījums pēc kvalificēta darbaspēka

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Līdz ar jaunu produktu ieviešanu arī tehnoloģijas attīstās, radot nepieciešamību pēc kvalificētiem un zinošiem speciālistiem, pēc kuriem darbā tirgū ir manāms trūkums.

Kā vienu no iespējām jaunu darbinieku piesaistē uzņēmums "Valmieras piens" saredz sadarbību ar profesionālās izglītības iestādēm, jau laikus apmācot sev nepieciešamos speciālistus.

Una Iknere ir jaunā speciāliste, kura pēc tehnikuma absolvēšanas turpina darbu piena pārstrādes uzņēmumā. Viņa strādā ķīmijas nodaļā un regulāri veic piena izejvielu kvalitātes pārbaudes, tomēr atzīst - šī specialitāte nav populārākā jauniešu izvēle. Sākotnēji viņa vēlējās apgūt pavāra profesiju, bet ar laiku saprata, ka darbs ražotnē ir viņai piemērotāks.

"Tad kad es gāju pēc skolas, es neizvēlējos šo vietu. Es gribēju iet par pavāru, bet uz pavāriem bija ļoti liela konkurence. Tagad, kad esmu izmācījusies, tad esmu ļoti apmierināta. Pamēģināju arī par pavāru, tas ir ļoti grūti," saka Iknere.

Šobrīd piena pārstrādes uzņēmumā “Valmieras piens” strādā teju 200 darbinieki, skaidro valdes priekšsēdētājs Māris Cers, uzsverot, ka jaunus speciālistus atrast kļūst arvien grūtāk. Tas skaidrojams ar to, ka pārstrādes tehnoloģijas kļūst arvien sarežģītākas, radot pieprasījumu pēc zinošākiem speciālistiem.

"Kvalificētu darbinieku trūkums ir jūtams tieši mums nepieciešamajās specialitātēs - piena produktu pārstrādātājs, mehatroniķis. Mēs jūtam, ka ir vajadzīgi jauni kadri un vairāk ir vajadzīgas zināšanas. Tāpēc mēs sadarbojamies ar Valmieras tehnikumu, lai šos speciālistus sagatavotu," norāda Cers.

Profesionālo programmu izveidē tehnikums konsultējas arī ar lielākajiem reģiona ražotājiem, lai pēc mācību programmas apguves jaunieši veiksmīgāk iekļautos darba tirgū. Valmieras tehnikumā kā vienas no pieprasītākajām min piena un pārtikas produktu ražošanas tehniķa profesijas. Taču ne vienmēr izvēle krīt tām par labu.

"Šie topošie darbinieki ir ļoti vajadzīgi, bet varbūt audzēkņi vairāk izvēlas tās profesijas, kuras būtu tā kā drusciņ vieglākas, kur varbūt nebūtu reizēm jāstaigā arī uzņēmumā gumijas zābakos. Tā kā gribētu vairāk tādu tīrāku un baltāku darbu," stāsta Valmieras tehnikuma direktora vietniece Līga Šmite-Fišere.

Tendences rāda, ka uzņēmumā “Valmieras piens” darbinieku skaits nedaudz, bet lēnām pieaug. Katru gadu pēc kvalifikācijas prakses beigšanas viņi cenšas pieņemt darbā 3-4 jaunos speciālistus, bet ne vienmēr atrodas tik daudz strādāt gribētāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti