Panorāma

Kersti Kaljulaida: Lai Igaunija domā par nākotni!

Panorāma

Studenti plāno protestēt pret budžeta vietu samazināšanu

Sola pilnveidot "Sadales tīkls" tarifu mehānismu

Pēc sašutuma par lielajiem elektrības rēķiniem sola pilnveidot tarifu mehānismu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Uzņēmumi un zemnieku saimniecības, kuru darbība ir sezonāla, cenšas meklēt individuālus risinājumus ar "Sadales tīklu" par jaudas pieslēgumiem. Elektrības rēķini pēc jaunajiem tarifiem, pēc pašu uzņēmēju teiktā, ir šokējoši. Nepilnības jaunajā kārtībā ir spiestas atzīt arī amatpersonas, taču labojumus sola ātrākais – tikai nākamajā pavasarī.

Baldones slēpošanas bāzē "Riekstukalns" strādnieki gatavo tehniku gaidāmajai ziemas sezonai. Lielākais patēriņš tur ir ziemā, kad tiek darbināti sniega lielgabali un pacēlāji. Tāpēc ievadstrāva vajadzīga jaudīga - 1800 ampēri. Bāzes saimniekus šokējusi summa, kas jāmaksā par pieslēgto jaudu.

"Tagad mums ir tā, ka mēs 10 līdz padsmit tūkstošus nometam zemē tāpat vien. (..)

Mēs it kā negribējām celt cenas, bet tagad diemžēl tas būs nopietni jāapsver, vai pakalpojums nepaliks dārgāks," teica slēpošanas bāzes "Riekstukalns" direktors Ervīns Košuro.

Ja ar "Sadales tīklu" neizdosies vienoties par elastīgāku pieeju maksājumiem par jaudu, biļešu cenas var kāpt  līdz 10%. Par 60% šī pakalpojuma izmaksas pieaugušas arī zemnieku saimniecībā  "Kalnavoti". Tās saimnieks Jānis Dzenis ironiski rāda nopuvušu elektrolīnijas balstu.

"Viņi jau neremontēs, tas paliks manā īpašumā. Tāds ir tas uzlabojums, kā viņi sniedz labāku kvalitāti. Tad, kad tas stabs sagāzīsies, tad man par to būs jāmaksā," ironizēja Dzenis.

Savā saimniecībā Dzenis jau samazinājis pieslēguma jaudu par pusi. Viņaprāt, izmaiņas bijušas nepārdomātas.

Uzņēmums "Sadales tīkls" jau iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā izmaiņas, kas klientiem ļautu brīvāk atteikties un pēc tam pieslēgt atpakaļ jaudas bez papildu maksas.

"Mūsu priekšlikums ir tāds – jau tagad dotajā brīdī līdz sešiem mēnešiem var atteikties no jaudas. Mūsu diskusiju avots bija, vai vajag lielāku laika periodu. Mēs laika termiņu varam pagarināt līdz deviņiem mēnešiem," sacīja "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Andris Pinkulis.

To, ka jauno tarifu ieviešanā bijušas nepilnības, neslēpj arī Ekonomikas ministrijā.

Tāpēc šobrīd tiek apkopotas to patērētāju grupas, kurām ir sezonālie patēriņi. Līdztekus atsevišķiem uzņēmumiem te varētu nākt klāt arī, piemēram, skolas.

""Sadales tīklam" jākonstatē, kāda ir klientu grupa un kādas ir viņu vajadzības. Ja tā ir pietiekoši nozīmīga grupa, mēs varam strādāt pie Ministru kabineta noteikumiem, lai izveidotu pietiekoši elastīgus noteikumus, lai veidotu viņiem speciālu apgādes režīmu," teica ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība").

Pie šādu noteikumu izstrādes ministrija varētu ķerties nākampavasar. Tikmēr šobrīd pieslēgtās elektroenerģijas jaudu jau samazinājuši 2% no lietotāju kopskaita jeb vairāk nekā 25 000 patērētāju. Katru nedēļu to piesaka vēl 1500 klientu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti