Pavasarī tirdziņos liegs tirgot cāļus un vistas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Putnu gripas draudu dēļ Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) eksperti aicina ikvienu, kurš vēlas iegādāties cāļus vai vistas, darīt to laikus. Šopavasar ierastā tirdzniecība ar putniem dažādos brīvdabas tirgos pilsētās un novados būs aizliegta.

Tirdzniecības ierobežojums būs spēkā trīs mēnešus.

PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākā eksperte Tatjana Ribakova skaidro, ka liegums tirgot mājputnus un inkubētās olas tirdziņos saistīts ar to, lai maksimāli novērstu risku izplatīt bīstamo slimību.

PVD eksperte aicina ikvienu putnu turētāju nopietni attiekties pret putnu gripas draudiem, jo viens slims gājputns var inficēt mājputnus, un tad būs jāizkauj visi saimniecībā esošie putni.

Tādēļ lauku iedzīvotājiem jau laikus jāgatavo telpas, kurās putnus turēt arī pavasarī, kamēr apkaimē būs atgriezušies zosu un pīļu bari. Jāsarūpē arī maiņas apģērbs un apavi, lai barošanas laikā vīrusu neievazātu no lauka. 

Jau ziņots, ka, PVD ieskatā, aprīlī, kad sāksies gājputnu migrācija, putnu gripas uzliesmojuma varbūtība Latvijā ir ļoti liela.  Lai pasargātu putnkopības nozari no iespējamās putnu gripas izplatības, šogad laikā no 1.marta līdz 1.jūnijam plānots noteikt aizliegumu turēt laukā vistas, pīles, zosis un citus mājputnus.

Tiek lēsts, ka slimības dēļ īpaši pastiprinātie biodrošības pasākumi varētu īpaši ietekmēt tieši bioloģiskās lauksaimniecības sektoru, tostarp to produkcijas - gaļas un olu pieejamību, kā arī cenu.

Jau 12 Eiropas valstīs uzliesmojusi putnu gripa un nācies nokaut un iznīcināt vairāk nekā trīs miljonus mājputnu. Vīruss konstatēts savvaļas ūdensputniem arī pavisam netālu - Dānijā, Zviedrijā un Somijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti