Patēriņa cenu pieaugums šogad varētu apsteigt iepriekš prognozēto

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lielā daļā Eiropas valstu pagājušajā mēnesī patēriņa cenu pieauguma temps ir samazinājies. Savukārt Latvijā šā gada martā, salīdzinājumā ar aizvadītā gada martu, inflācija sasniegusi 3,4%. Augušas gan preču, gan pakalpojumu cenas, turklāt gada griezumā straujāku kāpumu piedzīvojušas tieši preču cenas, kas augušas par trīsarpus procentiem.

Ieilgušais patēriņa cenu stagnācijas periods ir beidzies – šā gada martā salīdzinājumā ar februāri patēriņa cenas pieaugušas par gandrīz vienu procentu. Patēriņa cenu pieaugums vērojams jau vairākus mēnešus, un gada griezumā inflācija šā gada martā sasniegusi 3,4%.

Šīs tendences iemeslus skaidro „Swedbank” jaunākā ekonomiste Linda Vildava: „Iepriekš redzējām deflāciju preču cenu pusē, kas arī noteica kopējo cenu dinamiku. Kopš pērnā gada beigām preču cenas ir augušas ārējo faktoru ietekmē, proti, pasaules naftas un pārtikas cenas šobrīd ir krietni augstākas nekā tās bija 2016. gada sākumā. Savukārt pakalpojumu cenas jau vairākus gadus pēc kārtas aug par 2-3% gadā, ko ietekmē augošās algas.”

Tieši naftas cenu svārstības, kas atkarīgas no dažādiem ģeopolitiskajiem satricinājumiem, arī turpmāk atstās lielu ietekmi uz kopējo cenu pieaugumu. „Ja marta sākumā naftas cena samazinājās līdz 51 dolāram par barelu, tad marta beigās tā jau atkal uzlēca uz 55-56 dolāriem par barelu. Marta sākumā naftas cena samazinājās līdz ar ziņām par ražošanas apjomu kāpumu ASV un augošiem krājumiem, bet marta beigās tā uzlēca līdz ar ģeopolitisko saasinājumu Sīrijā.

Tas ir skaidrs, ka turpmākā naftas cenu attīstība ietekmēs arī inflācijas līmeni Latvijā, tāpēc tam noteikti būtu jāpievērš uzmanība,” norāda Vildava.

Pagaidām gan pāragri spriest, cik lielā mērā energoresursu cenu pieaugums ietekmēs, piemēram, apkures tarifus. Ekonomisti sliecas prognozēt, ka gada otrajā pusē patēriņa cenu pieaugums varētu kļūt vēl straujāks un apsteigt iepriekš prognozēto.

Vildava pieļauj, ka sava loma varētu būt arī pirktspējas pieaugumam: „Iedzīvotāju pirktspēja turpinās uzlaboties, bet tas būs lēnāk nekā iepriekš. „Swedbank” prognozē, ka algas šogad augs straujāk, tas ir, par 6%, kamēr pagājušajā gadā tie bija 4,5%. Bet arī inflācija būs straujāka nekā pāris pērnajos gados. 2017.gadā mēs to prognozējam 2,5% apmērā, kamēr pagājušajā gadā tas bija tikai 0,1%.”

Pagājušajā gadā gada vidējā inflācija Latvijā bija tikai 0,1% liela. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti