Panorāma

Darbu sāk jaunā valdība

Panorāma

Par ko partijas nevienojās deklarācijā

Parakstīts līgums par "Citadeles" pārdošanu

Paraksta bankas «Citadele» pārdošanas līgumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Trešdien parakstīts līgums par 75% valstij piederošo bankas „Citadele” akciju pārdošanu, informēja Privatizācijas aģentūra.

Privatizācijas aģentūra (PA) pārdod 75% bankas "Citadele" akciju starptautiskiem investoriem, tostarp "Ripplewoods Advisors LLC". Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) savā īpašumā saglabās 25% kapitāldaļu.

PA valdes locekļi Vladimirs Loginovs un Ģirts Freibergs un Tims Kolinss, "Ripplewood Advisors LLC" izpilddirektors un dibinātājs, ir parakstījuši līgumu par bankas "Citadele" 75% akciju pārdošanu divpadsmit starptautisku investoru grupai un "Ripplewood" par 74 miljoniem eiro. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) savā īpašumā saglabās 25% kapitāldaļu.

Darījuma nosacījumi paredz, ka investori un ERAB palielinās bankas kapitālu par 10 miljoniem eiro.  Darījums noslēgsies 2015. gada 1. ceturksnī, kad tiks saņemts  atbilstošu uzraudzības iestāžu apstiprinājums. Pārdošanas cena var mainīties atkarībā no bankas darbības rādītājiem līdz 2014. gada beigām, salīdzinot ar plānotajiem rādītājiem. Tāpēc galīgā cena tiks noteikta 2015. gada 1. ceturksnī. Visi ieguvumi no iespējamās cenas korekcijas tiks ieguldīti bankas kapitālā. Pēc darījuma noslēgšanas "Ripplewood" piederēs 22,4% akciju, bet pārējiem investoriem 52,6% bankas akciju.

Vairāk detaļu Privatizācijas aģentūra vēl joprojām neatklāj, solot, ka ar detalizētāku līguma saturu, kā arī pilnu investoru sarakstu piektdien iepazīstinās “Ripplewood holdings” vadītājs Tims Kolinss.

Tikšanās ar medijiem ieplānota tikai piektdien, jo paši investori Latvijā ieradīsies tikai nedēļas beigās, un līguma parakstīšana trešdien bijusi tīri tehniska, un to atrādīt sabiedrībai neesot nekādas vajadzības

Jau pēc līguma parakstīšanas PA LTV atklāja – tas noticis tepat, aģentūras telpās, valdes sēdes laikā aptuveni ap pulksten vieniem diviem dienā – tajā pašā laikā, kad tepat netālu, Saeimā, notika balsojums par jauno ministru kabinetu. Aģentūrā gan noliedz, ka bijusi īpaša steiga līgumu parakstīt vēl pirms jaunās valdības pilnvaru apstiprināšanas.

Patiesībā daļēji līgums esot bijis parakstīts jau pirmdien. Privatizācijas aģentūrā skaidroja, ka pēc vecās valdes atkāpšanās investors esot atteicies braukt uz Latviju, pirms nav bijis skaidri zināms, ka līgums tiešām tiks parakstīts, tāpēc „Ripplewood holdings” pārstāvis ar savu parakstu darījumu apstiprinājis jau nedēļas sākumā Londonā, tad dokuments nosūtīts uz Latviju un trešdien to parakstījuši arī abi Privatizācijas aģentūras jaunās valdes locekļi.

„No vienas puses mēs viņu bijām plānojušas parakstīt jau pagājušajā piektdienā. [..] Man personiski nācās pagājušajā nedēļā investoru atrunāt – nelidot uz Rīgu, jo te vēl nebija ko darīt, līdz ar to vēlreiz ko līdzīgu piedzīvot es negribēju, tāpēc mēs gribējām, lai līgums ir parakstīts, tad mēs arī ar investoru tagad nokomunicējām, un tad viņš mierīgi var ierasties piektdien un tad jau klāstīt vairāk par darījumu un savu stratēģiju,” LTV pastāstīja  Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs.

Viņš arī kategoriski noliedza, ka PA steigtos parakstīt līgumu pirms apstiprināta jaunā valdība. „Nē, nē, nekāda sakara nav, jo valdības lēmums bija pieņemts un uzdevums mums parakstīt ir,” sacīja Loginovs.

Līdz darījuma noslēgumam vēl jāgaida aptuveni pieci mēneši, bet Privatizācijas aģentūrā uzsver – lauzt līgumu vairs nav iespējams. Nožēlu par to pauž jaunās valdības ekonomikas ministre Dana Reizniece - Ozola.

„Es jebkurā gadījumā būtu lūgusi laiku, lai izvērtētu un iepazītos ar detalizētu situāciju, ar datiem un apstākļiem, varbūt tas radīja bažas. [..] Acīmredzot viņiem ir pārliecība, ka darījums ir ļoti būtisks un jāpabeidz, pirms nākamā valdība nāk un iespējamas kādas izmaiņas,” sprieda ministre. 

Investoru pārstāvji Latvijā ieradīsies piektdien, un tad arī pirmo reizi iepazīstinās ar pilnu investoru sarakstu.

"Ripplewood" dibinātājs Tims Kolinss klāstīja, ka investoriem ir ilgtermiņa plāni, un viņi „ar entuziasmu raugās uz mūsu ieguldījumu bankā "Citadele"'– tā ir finanšu iestāde ar profesionālu vadības komandu un stabilu pozīciju Latvijas tirgū”.

Premjerministre Laimdota Straujuma („Vienotība”)  pauda gandarījumu par šīm ASV investīcijām un cerību, ka tām „sekos citas, novērtējot Latvijas investīciju pievilcību un citas priekšrocības, veidojot jaunas ražotnes un projektus, kas nodrošinās jaunas darba vietas”.

PA valdes priekšsēdētājs Loginovs savukārt sacīja, ka "Ripplewood" izveidotais konsorcijs „izpildīja mūsu izvirzītos kritērijus, piedāvājot finanšu stabilitāti, labu reputāciju un biznesa stratēģiju turpmākai izaugsmei, un valsts var pārtraukt atbalsta sniegšanu bankai pārliecībā, ka "Citadele" arī turpmāk būs starp vadošajām bankām Latvijā”.

ERAB pirmais viceprezidents Filips Benets pauda, ka, pārdodot valstij piederošās bankas "Citadele" kapitāldaļas "Ripplewood", ir izdarīta pareiza izvēle gan bankai, gan valstij.

„Mēs esam gandarīti par "Ripplewood" ilgtermiņa plāniem attiecībā uz banku "Citadele". Turklāt ERAB saglabās savas  akcijas bankā "Citadele", lai stiprinātu tās attīstības nākamo posmu, kas nāks par labu bankai un Latvijas ekonomikai kopumā. Stiprs un stabils banku sektors ir kritiski svarīgs faktors ekonomikas ilgtspējīgai izaugsmei, ko ERAB joprojām ir gatava atbalstīt," pauda Benets. 

Oktobra beigās valdība slēgtajā sēdē akceptēja līgumu par bankas "Citadele" akciju pārdošanu starptautisko investoru grupai "Ripplewood Holdings". Bankas pārdošanas līgumā tika plānots iekļaut punktu, ka ”Ripplewood Holdings” sev piederošās ”Citadeles” akcijas varēs pārdot jau pēc diviem gadiem.

Tomēr vēlāk no amatiem atkāpās Privatizācijas aģentūras (PA) valdes locekļi - Ansis Spridzāns un Guntis Lauska, līdz ar to PA nevarēja parakstīt valdības atbalstīto bankas pārdošanas līgumu. Tomēr jau dažas dienas vēlāk tika atrasti jauni valdes locekļi, un pirmdien notikušajā PA ārkārtas akcionāru sapulcē tika iecelta jauna aģentūras valde - par aģentūras valdes priekšsēdētāju ir iecelts Vladimirs Loginovs, par valdes locekli - Ģirts Freibergs.

Tas pavēra ceļu līguma parakstīšanai, un premjere Laimdota Straujuma iepriekš lēsa, ka tas varētu notikt vēl līdz jaunās valdības apstiprināšanai.

Valdības atbalstītā bankas pārdošanas līguma nosacījumi paredz, ka "Ripplewood Holdings" bankas akcijas varēs pārdot pēc diviem gadiem.

Latvijas valdība akceptēja ASV fonda "Ripplewood Holdings" izteikto bankas "Citadele" iegādes piedāvājumu. Tas paredz, ka 25% bankas "Citadele" akciju iegādāsies "Ripplewood Holdings", 50% iegūs patlaban publiski nenosaukti investori, bet 25% kapitāldaļu savā īpašumā saglabās Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

ERAB atbalsta Latvijas valdības lēmumu pārdot valstij piederošās bankas "Citadele" akcijas starptautiskai investoru grupai, ko vada "Ripplewood Holdings" un fonda dibinātājs un izpilddirektors Tims Kolinss. ERAB viceprezidents Filips Benets 23.septembrī apmierinātību par notikušo izteica Rīgā, darījumu saucot par profesionāli vadītu procesu.

ASV investoru piedāvātā cena par bankas "Citadele" akcijām un visi investoru vārdi tiks atklāti pēc darījuma noslēgšanas.

Savulaik valsts maksātnespējīgajā "Parex" bankā ar mērķi novērst apjomīgu finanšu krīzi no saviem līdzekļiem naudas ieguldīja aptuveni miljardu eiro, bet kopā ar valsts garantijām - ap diviem miljardiem eiro. No abām bankām - „Reverta” un „Citadele” - atgūta gandrīz puse no šīs summas jeb 770 miljoni eiro. Bankā „Citadele” neatmaksātais atbalsts palicis aptuveni 130 miljoni eiro. "Citadele" tika dibināta 2010.gadā, restrukturizējot valsts pārņemto "Parex banku". Patlaban Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti