Pusdiena

Pusdiena 23.11.2016

Pusdiena

EP balsos par Turcijas iestāšanās sarunu iesaldēšanu

Par aizdomīgiem klientu darījumiem «Swedbank» piemēro 1,4 miljonu eiro sodu

Par aizdomīgiem klientu darījumiem «Swedbank» piemēro 1,4 miljonu eiro sodu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) piemērojusi gandrīz 1,4 miljonus eiro lielu soda naudu Latvijas lielākajai bankai "Swedbank". Sods piemērots par nepilnībām bankas darbā, uzraugot potenciāli aizdomīgus klientu darījumus.

 Tiesa, vienlaikus banku uzraugs un banka jau ir vienojušies par to, ka "Swedbank" savā darbībā ieviesīs uzlabojumus.

Izbēg no maksimāli iespējamā soda

Banka nebija pievērsusi pietiekamu uzmanību klientu veiktajiem sarežģītiem, savstarpēji saistītiem darījumiem, kuriem šķietami nav ekonomiska vai nepārprotami tiesiska mērķa. Tāpat banka nebija savlaicīgi ieguvusi dokumentu, lai veiktu darījumu pārbaudes – šādi gandrīz 1,4 miljonus eiro lielā soda piemērošanu "Swedbank" pamato komisija.

FKTK pārstāve Laima Auza pievērš uzmanību, ka bankai nav piemērots maksimāli iespējamais naudas sods.

"Sods ir mazāks nekā likumā noteiktais, maksimāli pieļaujamais, jo banka ir brīvprātīgi jau sākusi novērst pārbaudē konstatētos trūkumus un arī plāno veikt virkni nepieciešamo uzlabojumu," teica Auza, norādot, ka FKTK ņēma vērā arī to, ka iepriekš bankas darbībā nav konstatēti šādi pārkāpumi.

Soda nauda tiks ieskaitīta valsts budžetā, norāda FKTK.

Nesadarbosies ar riskantiem nerezidentiem

"Swedbank" valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Reinis Rubenis uzsver, ka nepilnības bankas darbā konstatētas pārbaudēs, kas veiktas no aprīļa līdz jūnijam. Jau vairākus mēnešus banka veic pasākumus, lai konstatētos trūkumus novērstu, pirmkārt – stiprinot programmnodrošinājumu un palielinot atbildīgo darbinieku skaitu. 

"Mēs esam apņēmušies stiprināt programmatūru, kura mums palīdzētu ātrāk identificēt aizdomīgus darījumu, kā arī mums ir jāuzlabo padziļinātās izpētes procesu saistībā ar mūsu klientiem, it sevišķi tiem, kas ir augstāka riska.

Tas nozīmē to, ka ņemsim jaunus cilvēkus darbā, kas šos procesus veiks," sacīja "Swedbank" pārstāvis.

Bankas darbībā ir paredzamas izmaiņas, kuras ietekmēs arī atsevišķus bankas klientus, jo "Swedbank" pieņēmusi lēmumu no nākamā gada sākuma  arī vairs nesniegt finanšu pakalpojumus klientiem - nerezidentiem, kas rada bankai paaugstinātu risku. 

"Pateicoties šai padziļinātajai pārbaudei no regulatora puses, mēs esam vēl vienu lēmumu pieņēmuši, ka mēs pārtrauksim bankas pakalpojumu sniegšanu augsta riska nerezidentu klientiem. Tie ir visi klienti, kas veic savu reģistrāciju ārpus Eiropas Ekonomiskās zonas, tai skaitā ir Kipra, Malta, Luksemburga un Anglijas [Apvienotā] Karaliste. Vienvārdsakot, zemu nodokļu valstis," sacīja Rubenis.

Pēc viņa teiktā, banka no 2017. gada 1. janvāra pārtrauks sniegt savus pakalpojumus nelielai daļai klientu. "Tie ir drusku vairāk nekā 500 klienti, un tā ietekme uz bankas darbību nebūs būtiska."

Atbilstoši Kredītiestāžu likuma normām, kas bija spēkā pārkāpumu brīdī, FKTK ir tiesīga piemērot soda naudu līdz 10% no bankas iepriekšējā finanšu gada neto ienākumu summas.

"Swedbank" pagājušajā gadā strādāja ar peļņu 121 miljona eiro apjomā.

Jau ziņots, ka pēdējā gada laikā FKTK samērā bargi sodījusi vairākas bankas – "PrivatBank" piemērots naudas sods divu miljonu eiro apmērā, "Baltic International Bank" – 1,1 miljona eiro apmērā, bet "Trasta komercbankai" pēc komisijas ierosinājuma anulēta licence. Šā gada maija beigās 3,2 miljonu eiro sods piemērots "ABLV Bank".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti