Dienas ziņas

Valmierā būs jauns peldbaseins

Dienas ziņas

Ieskats topošajā šmakovkas muzejā Daugavpilī

Gāzes tirgus atvēršanai jāveicina cenu kritums

Pagaidām grūti prognozēt gāzes tirgus atvēršanas ietekmi uz patērētāju maciņiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau no nākamā gada aprīļa Latvijā tiks atvērts gāzes tirgus. Līdz šim šī soļa nepieciešamība pamatota ar valsts enerģētiskās neatkarības stiprināšanas nepieciešamību un Eiropas Savienības (ES) prasību pildīšanu. Taču to, cik liels ieguvums būs jūtams patērētāju maciņos, pagaidām neviens neņemas prognozēt. 

Visspilgtāk Latvijas mājsaimniecības atminas nesen piedzīvoto elektroenerģijas tirgus atvēršanu. Toreiz tā raisīja dīvainas izjūtas, jo elektrības cenas nevis mazinājās, bet pieauga. Nākamgad gaidāma gāzes tirgus atvēršana. Regulatora pārstāvji mierina – tas, kas notika ar elektrības cenām, ar gāzi neatkārtosies

"Ja skatāmies uz dabasgāzes cenu, tad tā nekad nav bijusi subsidēta. Atveroties tirgum, tās cena pieauga. Tas bija tikai tā iemesla dēļ, ka visu laiku šī cena bija subsidēta. Attiecībā uz dabasgāzi tā nav bijis. Latvijai vienīgais piegādātājs Krievija piegādāja gāzi par augstāku cenu nekā Vācijai un citām valstīm," teica Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes loceklis Rolands Irklis.

Līdz ar gāzes tirgus atvēršanu patērētājiem tiek solīta ne tikai lētāka gāze, bet arī iespējas izvēlēties tīkamāko gāzes piegādātāju. AS "Latvijas gāzes" (LG) vadība gan brīdina – lētāka gāze var nekompensēt tos izdevumus, kas patērētājiem būs jāsedz par infrastruktūras uzturēšanu. 

"Tarifu sadaļa pieaugs, jo ir vesela rinda projektu, kur jau saistības ir uzliktas "Latvijas gāzei".  Piemēram, starpsavienojuma būvniecība no Klaipēdas līdz Kiemenai. Vai finansēs ES, nav skaidra rakstiska dokumenta. Tas vien ir vairāk nekā 30 miljoni. Tāpat ir neskaidrs jautājums par Igauniju. Mūsu gāzes vads 20 kilometrus iet caur Igauniju, tas pieder Igaunijas operatoram un, ja viņi uzliks ieejas un izejas tarifu, tad tās milzīgās izmaksas, kas būs par gāzi, kas pa šo trubu plūdīs, gulsies uz mūsu patērētāju," lēsa LG vadītājs Aigars Kalvītis.

Eksperti arī atgādina, ka patērētājiem, kuri gāzi izmanto privātmāju vai dzīvokļu apkurei, nevajadzētu lolot lielas cerības par cenu samazināšanos, jo primāri tirgū tiks ievesti lielie patērētāji. 

"Būšu cinisks, nejutīs neko. [..] Gāzes tirgus atvēršana ir priekš lieliem uzņēmumiem, ar lieliem intelektuāliem resursiem, ar informāciju, tā kā nevajadzētu tracināt ļaudis. Tas ir vienkārši ekonomiskais koncepts – gribat vecajos laikos ar vienu veikalu, vai ar ķēdēm," norādīja enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš.

Energokompānija "Latvenergo" ir viens no lielākajiem dabasgāzes patērētājiem Latvijā. Piemēram, TEC2 Rīgas elektrostacijā bez elektroenerģijas tiek ražota siltumenerģija, kas ir domāta Rīgas Daugavas labā krasta siltumapgādei. Tādējādi atverot dabasgāzes tirgu un spējot iepirkt dabasgāzi citviet lētāk, pie zemākiem siltuma tarifiem tiks teju visi Rīgas iedzīvotāji.

Tas gan nebūs vienīgais ieguvums. "Otrs aspekts – mūsu koģenerācija – elektrības ražošana. Ja mēs strādājam ar mazāku pašizmaksu koģenerācijā, tas nozīmē, ka elektrības cena tirgū ir mazāka. Tas skar faktiski visus lietotājus," teica AS "Latvenergo" valdes loceklis Māris Kuņickis.

Cik liels ieguvums būs jūtams patērētāju maciņos – to pagaidām neviens neņemas prognozēt. Eksperti gan uzsver – cerēt, ka gāzes cenas tikai kritīs, nevar, tādēļ nākamajam solim energoneatkarības veicināšanas virzienā jābūt vietējā kurināmā īpatsvara palielināšanai. Šobrīd Latvija šķeldas veidā eksportē teju tik pat daudz enerģijas, cik nokurina dabasgāzē.

 

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti