Nodokļa izmaiņu dēļ daļai iedzīvotāju samazināsies ienākumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No iedzīvotāju ienākuma nodokļa izmaiņām, kas stājas spēkā ar 1.janvāri, nedaudz iegūs tie iedzīvotāji, kuru apgādībā ir bērni. Savukārt taustāmu labumu no diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanas strādājošie varēs izjust tikai 2017.gadā.

Līdzīgi kā citus gadus, arī šogad stājas spēkā vairākas izmaiņas, kas skar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Dažādi eksperti gan ir vienisprātis par to, ka salīdzinājumā ar aizvadīto gadu, kad tika samazināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme, šogad pozitīvo pārmaiņu būs mazāk. Turklāt vairumam iedzīvotāju, kuri līdz šim izmantojuši nodokļa atvieglojumus par apgādībā esošiem pieaugušajiem, turpmāk šāda iespēja būs liegta.

"Atvieglojums par apgādībā esošām personām vairs neattieksies uz tām iedzīvotāju grupām, kas ir pilngadīgas. Tie ir laulātie un vecāki, kas vēl nav pensijas saņēmēji. Tas attieksies tikai uz nepilngadīgām personām un studentiem, kas vēl turpina mācīties līdz 24 gadu vecumam, un arī attiecībā uz laulātajiem un vecākiem, kas ir invalīdi, turpinās attiekties šis atvieglojums," skaidro Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietnieks nodokļu jautājumos Ilmārs Šņucins.

Atvieglojumu piemērošana tiks pārtraukta automātiski. Gadījumos, kad nodokļa maksātājam vēl arvien ir tiesības saņemt šo atvieglojumu, viņam Valsts ieņēmumu dienestā jāiesniedz dokumenti, kas tās apliecina. "Valsts ieņēmumu dienests, balstoties uz savā rīcībā esošo informāciju, veiks attiecīgas izmaiņas elektroniskajās darba algas grāmatiņās un nosūtīs šādus paziņojumus gan pašam nodokļa maksātājam, gan viņa darba devējam caur Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS). Attiecīgi EDS sistēmā varēs šo paziņojumu redzēt. Ja stāvoklis ir mainījies un dati vēl nav Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā, pašam nodokļu maksātājam būs jāsniedz šie dati un attiecīgi jāprecizē," norāda Ilmārs Šņucins.

Privātpersonu finanšu institūta eksperte Evija Kropa brīdina, ka strādājošos, kuri līdz šim izmantojuši nodokļa atvieglojumus par apgādībā esošiem laulātajiem vai vecākiem, saņemot pirmo algu par 2016. gadu, var gaidīt nepatīkams pārsteigums: "Ja personai bija reģistrēts šāds apgādājamais, tad personas neto ienākumi uz rokas kritīsies par 38 eiro mēnesī, kas jau ir vērā ņemams kritums. Ar to ir jārēķinās."

No šā gada 1. janvāra Latvijā tiek ieviests diferencēts neapliekamais minimums. Lai arī šī jauninājuma ietekmi reāli sāksim izjust vien 2017.gadā, Evija Kropa iesaka tam gatavoties jau savlaicīgi.

"Ir plānots pāriet uz sistēmu, ka šis neapliekamais minimums katru mēnesi vispār vairs netiks piemērots, bet to piemēros reizi gadā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Tad pēc iedzīvotāju ienākumiem tiks aprēķināts, kāds tad neapliekamais minimums ir viņam pienācies. Viennozīmīgi, ka šāda pieeja prasīs no iedzīvotājiem lielāku rūpību ienākumu plānošanā. Pirmkārt, ir jāprot iesniegt gada ienākumu deklarācijas arī iedzīvotājiem, kas to līdz šim nav darījuši. Un, otrkārt, ir jāmācās plānot savas finanses gada griezumā, jāprot saplānot sava finanšu plūsma, rēķinoties ar to, ka ikvienam darba ņēmējam ikmēneša ienākumi samazināsies. Un tad, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, vai nu būs vai nebūs iespēja kaut ko atgūt," stāsta Privātpersonu finanšu institūta eksperte Evija Kropa.

Gaidāmas gan arī dažas pozitīvas pārmaiņas. Proti, no 1.janvāra par desmit eiro ir palielināts neapliekamais minimums par apgādībā esošiem bērniem, kas vēl nav sasnieguši pilngadību vai arī pēc pilngadības sasniegšanas turpina mācības. Faktiskais ikmēneša ieguvums no nodokļu atvieglojuma palielināšanas sasniegs divus eiro un 30 centus mēnesī par katru bērnu. Sākot no 2016.gada, vecākiem būs iespējams iedzīvotāju ienākuma nodokļa attaisnotajos izdevumos iekļaut arī izdevumus par interešu izglītību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti