Pusdiena

Agešinam iekļūstot Liepājas domē, Saeimas mandāts pienāktos izslēgtajam Miloslavskim

Pusdiena

Pusdiena 28.03.2017

No 1. aprīļa mainīsies kārtība lielāku maksājumu veikšanai internetbankā

No 1.aprīļa lielākiem maksājumiem internetbankā būs cita kārtība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Izpildot Eiropas Savienības regulu prasības, kas ieviestas, lai paaugstinātu norēķinu drošību internetbankās, Latvijas bankas, sākot no šā gada 1. aprīļa, ievieš izmaiņas ierasto kodu karšu izmantošanā. Katrai bankai ir savs individuāls plāns tā dēvētās stingrās autentifikācijas jeb unikālo kodu ieviešanai, tādēļ atšķiras arī risinājumi, kas internetbankas lietotājiem būs jāizmanto pēc 1. aprīļa.

Sākot no šā gada 1.aprīļa, izmantojot internetbankas, to lietotājiem lielāku darījumu veikšanai vairs nepietiks tikai ar kodu kartē esošo kodu ievadīšanu – izmaiņas saistītās ar tā dēvētās stingrās autentifikācijas ieviešanu, ko paģēr Eiropas regulu prasības.

Viedtālruņu un planšetdatoru lietotāji jau kādu laiku savās ierīcēs var ielādēt īpašu aplikāciju „SmartID” vai savas bankas piedāvāto kodu lietotni un turpmāk ierastās kodu kartes vai kodu kalkulatora vietā izmantot to. Šādu iespēju piedāvā visas lielākās Latvijas bankas.

Tas gan nenozīmē, ka ierastās kodu kartes pazudīs pavisam.

„Kodu kartes paliek. Pirmkārt, tās nemainīgi darbosies, lai pieslēgtos internetbankai un maksājumiem bankas ietvaros,” stāsta „Swedbank” pārstāve Kristīne Jakubovska.

Tiem klientiem, kam nav viedierīču vai kas nevēlas izmantot aplikācijas, noteikti jāpārliecinās, ka bankā ir reģistrēts pareizs viņu izmantotā mobilā tālruņa numurs. Pēc 1.aprīļa daļā Latvijas banku, veicot internetbankā starpbanku pārskaitījumus, kas pārsniedz 30 eiro, būs nepieciešams ievadīt īpašus kodus, kas klientiem tiks nosūtīti bezmaksas īsziņā. Šādu risinājumu izvēlējusies klientu skaita ziņā lielākā banka – „Swedbank”, kā arī „Citadele” un „DNB banka”. „Swedbank” pārstāve Kristīne Jakubovska uzsver, ka SMS kodus lielāku pārskaitījumu apstiprināšanai varēs izmantot ne tikai viedtālruņu īpašnieki.

„Šis SMS kods noteikti ies arī uz parastajiem podziņu telefoniem, tur nav nekādu ierobežojumu – tas pienāks uz visiem tālruņiem un būs bez maksas,” stāsta Jakubovska.

Lai atvieglotu klientu ikdienu pēc jaunās kārtības ieviešanas, daļa banku, piemēram, „Swedbank” un „DNB banka”, piedāvā iespēju veidot īpašus baltos sarakstus.

„Būs iespēja pēc 1.aprīļa izveidot definētajos maksājumos tā saucamo balto sarakstu, kur jūs vienreiz veicat maksājumu, ievadot SMS kodu un atzīmējat, ka gribat šo maksājumu pievienot baltajam sarakstam. Tad turpmāk tur vairs SMS kods nebūs vajadzīgs, varēs tikai ar kodu karti darboties. Tā kā, ja ievada savus galvenos saņēmējus baltajā sarakstā, var turpināt darboties ar kodu karti bez jebkādām neērtībām,” skaidro "Swedbank" pārtsāve Kristīne Jakubovska.

Atšķirīgu risinājumu jauno prasību ieviešanai izvēlējusies klientu skaita ziņā otrā lielākā banka, proti, „SEB banka”. Tā ar kodu karti veicamo darījumu limitus ierobežos pakāpeniski un sākot ar šā gada 1.jūniju, taču kodu karšu aizstāšana notiks jau no 1.aprīļa.

„Tiem klientiem, kas lieto viedtālruņus, ir jādodas uz „Google Play” vai „App Store”, kas ir aplikāciju veikali un bez maksas savā telefonā jāielādē šī „SmartID” aplikācija. Jāreģistrējas tajā, jāizveido savs konts. Principā tas nozīmē, ka jau desmit minūšu laikā klients var sākt lietot šo aplikāciju kodu kartes vietā. Savukārt tiem klientiem, kas nelieto viedtālruni, mēs piedāvājam alternatīvu, kas ir kodu kalkulators. To klients var saņemt, dodoties uz jebkuru no „SEB bankas” filiālēm,” stāsta „SEB bankas” runasvīrs Mārtiņš Panke.

Saistībā ar jauno autentifikācijas prasību ieviešanu katrai bankai bija jāizstrādā savs šo prasību ieviešanas plāns, tādēļ arī dažādu banku izvēlētie risinājumi atšķiras.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti