Neraugoties uz «Metalurga» nedienām, pusgadā Liepājas budžeta izpilde – pozitīva

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai gan „KVV Liepājas metalurgs” šogad piedzīvoja kārtējās neveiksmes, tomēr daļa ražotnes turpina strādāt, nodarbinot kopumā 600 darbiniekus. Un kopumā Liepājas budžeta izpilde pirmajā pusgadā ir pozitīva, intervijā Latvijas Radio sacīja Liepājas pilsēta domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

Pilsētas mērs stāstīja, ka „Liepājas metalurgs” daļēji turpina ražošanu un arī apmaksā visus nodokļus un „Latvenergo” un „Latvijas gāzes” rēķinus. Aktīva attīstība gan nav novērojama.

Taujāts par Liepājas budžetu, Sesks skaidroja, ka tas veidots ar piesardzību un pirmajā pusgadā budžeta izpilde ir pozitīva. „Un nav bažu par kādām pozīcijām, kuras būtu īpaši jāmaina. Jā, varbūt nav tāda pārpilde kā atsevišķus gadus, kas bija izaugsmes gadi,” stāsta Sesks.

Pašlaik tiek strādāts pie jaunu industriālo teritoriju attīstīšanas – izbūvētas trīs jaunas teritorijas, kur jau esot pirmsākumi jaunām rūpnīcām. Piemēram, saliekamo māju ražošana, ko attīsta kāds Zviedrijas uzņēmums.

„Mūsu virziens ir jaunas industriālas teritorijas, lai diversificētu riskus un attīstītu tādus uzņēmumus, kuri ir nelieli, bet fleksiblāki tirgos,” skaidro pašvaldības vadītājs.

Tomēr bezdarba līmenis ir augstāks nekā pašvaldība vēlētos – 11-12%, atzīst Sesks. Viņš gan piebilst, ka tajā pašā laikā tas nozīmē arī cilvēkresursu pieejamību kādiem jauniem uzņēmumiem.

Tāpat tiek strādāts pie iespējām cilvēkus pārkvalificēt, īpaši metalurgus un zivju pārstrādes uzņēmumu darbiniekus. Sesks atklāj, ka nesen bijusi tikšanās ar Ķīnas delegāciju, kas izrāda interesi par Latvijas zivju produktiem.

Jau vēstīts, ka maijā “Metalurgā” jau bija sākuši strādāt 960 cilvēki, daļu no kuriem daļu drīz vien atlaida. „KVV Liepājas metalurgs” vadība publiski atzina, ka ir kļūdījusies aprēķinos, un atvainojās cilvēkiem, tajā pašā laikā norādot, ka turpinās darbinieku atlaišanu. Tomēr rūpnīcā darbu turpina tās velmētavas cehs, kurā šobrīd paredzēts algot 290 cilvēkus. Tā vairs ir tikai aptuveni trešā daļa no iepriekš darbā atpakaļ pieņemtajiem strādniekiem.

Problēmas uzņēmumam atkārtoti sākās, kad tika apturēta tērauda kausēšanas ceha darbība un no darba sāka atbrīvot uzņēmuma darbiniekus, kuri tur bija nostrādājuši vien dažas nedēļas vai dažas dienas.  

“Metalurgs” nonāca finanšu grūtībās pirms aptuveni trīs gadiem un vēlāk arī kļuva par maksātnespējīgu. Administratoram izdevās atrast uzņēmumam pircēju - Ukrainas holdinga kompānija "KVV Group" pērn 2.oktobrī parakstīja pirkuma līgumu ar Latvijas valsti par maksātnespējīgā uzņēmuma "Liepājas metalurgs" iegādi, piedāvājot par to maksāt 107 miljonus eiro, un šogad  12.janvārī “Liepājas metalurga” atslēgas svinīgi nodotas  jaundibinātā uzņēmuma "KVV Liepājas metalurgs" valdes loceklim Igoram Kovaļenko.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti