Nekustamā īpašuma nodokļa «pārpildes» naudu varētu novirzīt valsts budžetā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Finanšu ministrija (FM) nākusi klajā ar priekšlikumu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) "pārpildes naudu" – līdzekļus, kas pārsniedz prognozētos nodokļa ieņēmumus, no pašvaldību budžetiem novirzīt valsts budžetā. To Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (Nacionālā apvienība), kurš pauda atbalstu šim priekšlikumam.

Tieslietu ministrs klāstīja, ka pašreiz normatīvajos aktos noteikta maksimālā NĪN likme un pašvaldībām ir dota liela rīcības brīvība NĪN atlaižu piemērošanā. "Ja pašvaldība būs ieinteresēta kāst naudu no iedzīvotājiem, tad saviem iedzīvotājiem noplēsīs desmit ādas, un to mēs redzam Rīgā," teica ministrs.

Iepriekš izskanējuši dažādi priekšlikumi, kā mazināt NĪN slogu iedzīvotājiem, tostarp piedāvāts samazināt NĪN likmi no 1,5% līdz 1%, ko FM neatbalstītu. Taču no FM puses izskanējis priekšlikums -

NĪN “pārpildes naudu” jeb līdzekļus, kas pārsniedz prognozētos ieņēmumus, novirzīt valsts budžetā ārstiem, skolotājiem un citiem.

Šis priekšlikums tiks izteikts valdības koalīcijas partiju izveidotajā darba grupā, kuras darbā plānots pieaicināt arī Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvjus. Tiem, visticamāk, šī ideja nepatiks, tāpēc arī gaidāma nopietna saruna, sprieda ministrs.

Tieslietu ministrs Rasnačs piebilda - ja NĪN “pārpildes naudu” novirzītu "kopējā kasē", tad tas varētu mazināt pašvaldību "apetīti piestādīt lielus [NĪN] rēķinus" iedzīvotājiem un mudinātu vietvarām īstenot sociāli atbildīgu politiku.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets otrdien, 11. aprīlī, akceptēja Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma grozījumus, kas paredz arī nākamgad un aiznākamgad iesaldēt kadastrālās vērtības, kas tiek izmantotas NĪN aprēķināšanā. Ministri gan neatbalstīja ieceri atbrīvot vienīgo mājokli no NĪN.

Valdība vērsīsies Saeimā ar aicinājumu steidzamības kārtībā izskatīt Kadastra likuma grozījumus, lai iesaldētu kadastrālo vērtību pieaugumu un tādējādi iegūtu laiku pilnveidot NĪN sistēmu. Galīgo lēmumu pieņems parlaments.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti