Dienas ziņas

Piemin politiski represētos

Dienas ziņas

Saulkrastu vēsturi izdzied koncertuzvedumā

Izvērtē renovēto māju ieguvumus

Namu apsaimniekotājs: Renovētajās mājās Valmierā ietaupa līdz 45% siltuma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valmierā nosiltināta jau trešā daļa daudzdzīvokļu māju, kas pieslēgtas centrālajai apkurei. Kā norāda pašvaldībā, tas atstājis būtisku iespaidu uz kopējo energoefektivitāti pilsētā. Vēl viens nozīmīgs ieguvums - uzlabojusies iedzīvotāju maksāšanas disciplīna par apkuri.

Pašlaik Valmierā no 161 centrālajai apkurei pieslēgtajiem dzīvojamiem namiem nosiltināti ir 59.  Gandrīz pusi no tiem apsaimnieko uzņēmums „Valmieras namsaimnieks”. Izvērtējot pēdējās divas ziemas, uzņēmumā stāsta - siltināto māju iedzīvotājiem, ja neskaita tam ņemtā kredīta ikmēneša maksājumu, samaksa par apkuri ievērojami samazinājusies.

„Praktiski neviena māja ziemā nemaksā vairāk par apkuri, kā maksāja pirms renovācijas. Pamatā maksā mazāk, atkarībā no tā, cik daudz katra māja izdarījusi, tik arī ir. Vidēji ietaupa vismaz 40 – 45%,” stāsta SIA “Valmieras namsaimnieks” valdes priekšsēdētājs Valdis Jēgers.

Siltuma un tās izmaksu ekonomija bija viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc pirms diviem gadiem renovācijai piekrita arī Siguldas ielas 12 nama iedzīvotāji. Lai gan nosiltinātā mājā pavadīta tikai viena apkures sezona, atšķirība jau ir jūtama. „Mums tiešām pat vairāk nekā uz pusi bija ekonomija. Es maksāju tiešām ļoti maz par apkuri. Pa visu sezonu latos man tas bija 124 lati, ja iepriekš maksāju no 200 – 300 latiem pa sezonu,” stāsta nama padomes priekšsēdētāja Inta Eškina.

„Ilgstošākā rudens periodā, kad dzīvokļos ir vēsums un vēl nav pieslēgta apkure, mūsu dzīvokļos vēl uzturas vienmērīgs mikroklimats aptuveni ap kādiem 20 grādiem. Ja ārā ir drēgnums un daudzās mājās jālieto sildītāji, tad mēs to neizjūtam,” stāsta Siguldas ielas 12.mājas iedzīvotājs Ingus.

Jo mazāki izdevumi par apkuri, jo vieglāk iedzīvotājiem to samaksāt. Uzņēmumā “Valmieras namsaimnieks” piebilst, ka pēdējo gadu laikā paveiktais māju siltināšanā, nedaudz mazinājis arī apkures parādu problēmu.

Negribas pārāk lielīties, bet tajās mājās, kas ir renovētas, maksājumu disciplīna ir uzlabojusies,” stāsta Jēgers.

Vai pozitīvā tendence saglabāsies, pagaidām gan esot grūti prognozēt. Tas būs atkarīgs no tā, kā iedzīvotāju maksātspēju ietekmēs elektrības tirgus atvēršana. Nav izslēgts, ka daļai, iespējams,  nāksies izvēlēties, kuru no maksājumiem - par apkuri vai elektrību - atlikt uz vēlāku laiku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti