Rīta Panorāma

Intervija ar Ditu Traidās

Rīta Panorāma

Intervija ar Ievu Sutugovu

Intervija ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci

Mūrniece: Nodokļu reformas dēļ Saeima strādās arī vasarā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai izskatītu ar nodokļu reformu saistītos likumprojektus, Saeima strādās arī vasarā, LTV “Rīta panorāmai” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība). 

Mūrniece vairākkārt norādīja, ka par nodokļu reformu būs diskusijas un ir labi, ka sabiedrība tajās iesaistās. Viņa prognozēja, ka daudzos jautājumos būs jāmeklē kompromisi, kas var būt nedaudz sāpīgi, bet beigās būs panākts rezultāts.

Tāpēc Saeima strādās arī vasarā, plānots, ka neilgi pirms Jāņiem parlaments saņems no valdības likumprojektus, kas saistīti ar reformu, tos nodos Budžeta komisijai un, iespējams, jūlija vidū tos varētu skatīt jau otrajā lasījumā, stāstīja Mūrniece.

Viņa gan pieļāva, ka likumprojektu izskatīšanai būs nepieciešams ilgāks laiks, process būs sarežģītāks, būs ilgākas diskusijas.

Mūrniece arī pagaidām atturējās komentēt konkrētus izskanējušos reformas priekšlikumus, norādot, ka vēlas redzēt visu reformas plānu kopumā ar visām aplēsēm un priekšlikumiem, kā pārvarēt riskus un segt iztrūkumu budžetā.  

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija nākusi klajā ar piedāvājumu plašākām nodokļu izmaiņām, slogu pārnesot no darbaspēka uz kapitāla nodokļiem. Iecerēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi samazināt līdz 20% ieņēmumiem līdz 45 000 eiro gadā, bet ieņēmumiem virs 45 000 eiro gadā noteikt IIN likmi 23% apmērā. Savukārt kapitāla nodokļos paredz noteikt IIN likmi 20%, bet 0% likmi reinvestētajai peļņai. Tāpat plānots atteikties no atbrīvojumiem, kas tiks kompensēti ar darba spēka nodokļu samazinājumu.

Ministrija arī piedāvā celt minimālo algu līdz 430 eiro (pašlaik 380 eiro), kā arī atcelt solidaritātes nodokli. Tāpat paredzēts noteikt diferencēto nepaliekamo minimumu.

Eksperti norāda, ka šādas izmaiņas īstermiņā mazinās budžeta ieņēmumus, taču to var segt netiešie ieguvumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti