Rīta intervija

LIZDA vadītāja Inga Vanaga un izglītības ministre Mārīte Seile: Par streiku un algu modeli

Rīta intervija

Reizniece-Ozola par pieņemto nākamā gada budžetu

Saeimas priekšsēdētāja Mūrniece: Nākamā gada budžeta prioritāte ir aizsardzība

Mūrniece: Nākamais ir valsts aizsardzības budžets; sociālie jautājumi palikuši iepakaļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nākamā gada valsts budžets ir aizsardzības budžets un šīs prioritātes dēļ nepelnīti otrajā plānā ir palikuši sociālie jautājumi, intervijā Latvijas Radio raidījumam „Labrīt” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība).

Viņa atgādināja, ka budžetā ir finansiāli stiprināta gan valsts iekšējā, gan valsts ārējā drošība. „Šī gada prioritāte, un budžets to ļoti skaidri parāda,” viņa paskaidroja.

Vienlaikus, lai gan pieaugs mediķu atalgojums, iepakaļ ir palikuši sociālie jautājumi. „Es ceru, ka nākamie budžeti būs vērsti uz sociālajiem jautājumiem,” teica Mūrniece.

Tomēr Saeimas priekšsēdētāja pauda pārliecību, ka Saeima atbalstīs nākamā gada valsts budžetu. „Ir pilnīga pārliecība, ka Saeima šodien nobalsos par budžetu,” viņa teica.

Pirmdien, 30.novembrī, divus mēnešus pēc nākamā gada valsts budžeta un to pavadošo likumprojektu paketes iesniegšanas Saeimā, parlaments ārkārtas sēdē lems par budžeta pieņemšanu galīgajā lasījumā. Gatavojot 2016.gada valsts budžetu, atbildīgā Saeimas komisija izskatījusi vairāk nekā 900 dažādu priekšlikumu.

Atbilstoši Finanšu ministrijas aprēķiniem, kas tapuši, balstoties uz prognozi, ka nākamgad Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pieaugs par 3%, budžeta izdevumi nākamgad sasniegs 7,65 miljardus eiro, bet ieņēmumi būs aptuveni 7,37 miljardus eiro lieli.

Tādējādi valsts budžetā nākamgad paredzēts deficīts aptuveni 1% apmērā no IKP, bet 2018.gadā 0,8% no IKP.

2017. un 2018.gadā paredzēts veidot fiskālā nodrošinājuma rezervi 0,1% apmērā no IKP.

Paredzams, ka nākamajā gadā par 10 eiro pieaugs minimālā alga, no 75 līdz 85 eiro pieaugs neapliekamais minimums, savukārt gandrīz 32 000 pensionāru pensijas pieaugs par 10 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti