Montāgs-Girmess: Investīcija «airBaltic» - mana nauda; neuzskata sevi par draudu drošībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vācijas investors Ralfs Dīters Montāgs-Girmess, kuram Latvijas valdība nolēmusi pārdot 20% nacionālās lidsabiedrības „airBaltic” akciju, apgalvo, ka darījumam nepieciešamie 52 miljoni eiro ir viņa paša nauda, kas neesot saistīta ar personām, pret kurām vērstas Eiropas Savienības sankcijas. To Montāgs-Girmess paziņoja savā pirmajā preses konferencē Latvijā.  

Uz preses konferenci, kurā “airBaltic” vadība iepazīstināja žurnālistus ar potenciālo lidsabiedrības investoru Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, viņš kopā ar savu analītiķi Marku Džentliju ieradās taisnā ceļā no “airBaltic” prezidenta Martina Gausa kabineta.

Montāgs Girmess pozitīvi atzinīgi novērtēja uzņēmuma izaugsmes plānus. Gaidāmais ieguldījums pamatkapitālā, viņaprāt, došot jaunu uzrāvienu biznesam. "Mēs neesam profesionāli lidsabiedrību vadītāji. Mēs esam finansētāji. Mēs varam aviokompānijai piesaistīt labākus finasēšanas nosacījumus. Mēs varam būt arī ļoti noderīgi jauna stratēģiskā partnera meklējumos," teica Montāgs-Girmess.

Viņš uzsvēra, ka saskata potenciālu "airBaltic" attīstībā, ņemot vērā pēdējos gados pieaugušos pasažieru aviopārvadājumus. "Sākām skatīties uz Latviju jau pagājušā gada vasarā. Latvija ir ļoti laba vieta uzņēmējdarbībai," tā savu vēlmi ieguldīt Latvijas nacionālajā aviokompānijā skaidroja Montāgs-Girmess.

Viņš skaidroja, ka nākotnē saskata potenciālu pasažieru aviopārvadājumu pieaugumam. Baltijas tirgus investoram šķiet ļoti pievilcīgs, īpaši Eiropas-Ķīnas virziens, un šajā ziņā Rīga varētu kļūt par tranzīta punktu. "Redzam Rīgu kā Baltijas līderi aviopārvadājumos," teica Montāgs-Girmess norādot, ka viņš saskata finansiālus labumus no sava ieguldījuma "airBaltic".

Montāgs-Girmess uzsvēra, ka 52 miljoni eiro, ko viņš grasās ieguldīt "airBaltic", ir viņa personīgie un ģimenes finanšu līdzekļi, un tas būs aizdevums aviokompānijai, kā to arī vēlējusies Latvijas valdība. Kā viņš un ģimene tikuši pie šādas bagātības, "airBaltic" investors neatklāja.  

"Kā jau es norādīju savā prezentācijā, vienīgā persona, ko es šeit pārstāvu, esmu es pats. Visi mani biznesi un aktīvi 100% pieder man pašam. Man nav biznesa partneru, ar kuriem kaut ko dalīt.

Montāgs-Girmess: Nauda investīcijām "airBaltic" nāk no maniem privātajiem fondiem
00:00 / 00:41
Lejuplādēt

"No kurienes nāk nauda? Es neesmu nabadzīgs cilvēks. (..) Visa šī nauda nāk no maniem privātajiem līdzekļiem, kurus es savulaik esmu vai nu mantojis vai nopelnījis, vai arī no mūsu ģimenes fonda," apgalvoja Montāgs-Girmess.

Viņš gan atzina, ka 52 miljonu eiro lielais ieguldījums "airBaltic" bijis lielākais viņa ieguldījums vienā darijumā. "Tieši tāpēc es to pirms tam ļoti rūpīgi apsvēru," teica investors.

Savukārt, taujāts par Latvijas drošības iestāžu iespējamajiem negatīvajiem atzinumiem par viņu, Montāgs-Girmess noteica, ka attiecīgās iestādes saskaņā ar normatīvajiem aktiem pārbauda potenciālos investorus, taču viņš pats nedomā, ka būtu drauds drošībai. "Es sev uzticos. Neuzskatu sevi par riskantu,"teica investors.

Montāgs-Girmess tāpat stāstīja, ka iepriekš strādājis arī Krievijā, tomēr uzsvēra, ka nav sadarbojies ar Krievijas varas eliti, specdienestiem vai sankciju sarakstā iekļautajiem uzņēmumiem.

Vēl Montāgs-Girmess pauda, ka viņa investīcija "airBaltic" nav saistīta ar šīs kompānijas plāniem iegādāties piecas tā sauktās reģionālās lidmašīnas.

"Mana investīcija ir pilnībā neatkarīga – var pirkt un var nepirkt tās [Krievijā ražotās lidmašīnas "Sukhoi Superjet"]," apgalvoja Montāgs-Girmess,

vēlreiz uzsverot, ka vienošanās ar valdību neparedz šo lidmašīnu iegādi.

Gauss: Ir daudz baumu un konfidencialitātes pārkāpumu
00:00 / 01:06
Lejuplādēt

Tikmēr "airBaltic" valdes priekšsēdētājs Martins Gauss kritizēja Latvijas medijus, kas, pēc viņa teiktā, pēdējās nedēļās nodarbojas ar spekulācijām. Tāpat Gauss skarbus vārdus veltīja arī dažādu konfidenciālu dokumentu noplūdei.

"Man ir ļoti skumji par to, kas šobrīd notiek ap vispozitīvāko notikumu Latvijā pēdējo četru gadu laikā. (..) Es negribu un es neiesaistīšos politikā, bet es gribu teikt, ka tas, kas te notiek, nav "ok" [labi].

Ir daudz baumu, daudz konfidencialitātes pārkāpumu visos līmeņos, daudz nepatiesas informācijas, un labāk nepaliks. Jo jūs mums jautājat atkal un atkal, un mēs sniedzam godīgas, patiesas atbildes, taču tās netiek pieņemtas, un kāds atkal sāk izplatīt baumas," teica Gauss

Jau vēstīts, ka novembra sākumā valdība sēdē aiz slēgtām durvīm pēc vairāk nekā četru stundu diskusijām akceptēja finanšu konsultanta "Prudentia" atrasto investoru Latvijas nacionālajai aviokompānijai "airBaltic".  Nākamajā dienā premjere Laimdota Straujuma (“Vienotība”) nolēmusi pieprasīt satiksmes ministra Anrija Matīsa (“Vienotība”) demisiju.

Apstiprinātais investors ir Vācijas pilsonis Ralfs Dīters Montāgs-Girmess -  viņš aviokompānijā ieguldīs 52 miljonus eiro, bet valsts - 80 miljonus eiro.  Montāgs-Girmess jau ilgus gadus ar biznesu nodarbojas Krievijā, un viens no tiem ir saistīts ar Krievijā ražoto lidmašīnu pārdošanu. Intervijā Krievijas žurnālam „Medveģ” 2010.gadā viņš atzina, ka savulaik bijis Vācijas izlūkdienesta darbinieks, tomēr, redzot, ka aukstais karš esot beidzies, nolēmis pievērsties biznesam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti