Ministrs: Mājas cūkas ar mēri vairs nesaslimst

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ir izdevies novērst Āfrikas cūku mēra iekļūšanu mājdzīvnieku mītnēs, trešdienas rītā intervijā LTV raidījumam „Rīta Panorāma” sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Viņš gan uzsvēra, ka meža cūkas gan vēl varētu krist no nāvējošās slimības un tās varēs atrast mežos.

Kopumā attiecībā uz cūkkopības tirgu, ministrs atzina, ka līdz ar ĀCM un Krievijas sankcijām situācija cūkkopības nozarē ir sarežģīta. Taču cūkkopji meklē eksporta tirgus ārpus Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas.

Tāpat Latvijas cūkkopji savu produkciju eksportē uz Poliju un daži pat uz Rietumeiropu.

Pirmo reizi ĀCM vīrusu trim mežacūkām netālu no Latvijas robežas ar Baltkrieviju Pārtikas un veterinārais dienests konstatēja 2014.gada 26.jūnijā.

ĀCM ir ļoti lipīga cūku vīrusu slimība, kas cilvēkiem nav bīstama. Tomēr, lai novērstu tās izplatību, slimie dzīvnieki ir jālikvidē un to līķi ir jāsadedzina.

Līdz šim ĀCM ir skāris 120 mežacūku desmit novadu 25 pagastos, kā arī 72 mājas cūkas, savukārt slimības dēļ kopumā līdz šim iznīcinātas 564 mājas cūkas. Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts 19.septembrī.

Pēc apkopotajiem datiem par mežacūku medību rezultātiem ārkārtējās situācijas teritorijā laika posmā no šā gada 1.aprīļa līdz 14.septembrim nomedītas vairāk nekā 7000 meža cūkas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti