«Miķelānu» jaunais saimnieks ir gatavs riskēt un orientēsies uz vietējo tirgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Savulaik lielākais cūku komplekss „Miķelāni”, kas atrodas Salas novadā Jēkabpils apkaimē, jau bija nonācis uz bankrota sliekšņa, un iepriekšējais īpašnieks vairs neredzēja iespēju to uzturēt, atlika to tikai nodot izsolē. Vasaras sākumā kļuva zināms, ka kompleksu par 1,2 miljoniem eiro iegādājies Zemgales lielākais cūku audzētājs uzņēmums SIA „Latvi Dan Agro”.

Uz Zemgales uzņēmuma bāzes izveidotais „Miķelāni bekons” valdes priekšsēdētājs Ilvars Strazdiņš par kompleksa attīstības plāniem plašāk pastāstījis laikraksta ''Jaunais Vēstnesis'' žurnālistei Mārai Grīnbergai, atzīstot, ka situācija kompleksā, kur patlaban mīt 20 000 cūku, bijusi diezgan dramatiska.

„Mēs jau esam sakārtojuši jumtus visām 40 kūtīm, tas tiešām bija būtiski, jo ūdens jau lija uz galvas. Tas arī prasīja aptuveni pusmiljonu eiro lielos ieguldījumus. Šeit ir ļoti daudz roku darba; kā uzbūvēts 1980.gadu sākumā, tā viss arī ir palicis – barošana, mēslu ķēžu transportieri – tas viss ir gandrīz vai kā muzejā. Turpmāk plānots ierīkot automātisko barošanas sistēmu,” klāsta Ilvars Strazdiņš.

Viņš teic, ka, ņemot vērā pašreizējo situāciju cūkkopībā, palielināt cūku skaitu nav iedomājams. Patlaban galvenais mērķis – saglabāt ražošanu, saglabāt cilvēkus. Ilvars Strazdiņš atzīst, ka uzņēmums orientējas uz vietējo tirgu, jo Āfrikas cūku mēra izplatības dēļ par eksportu uz ārvalstīm nākamos piecus gadus varot aizmirst.

Uzņēmums tikko pārņēmis arī Jēkabpils gaļas kombinātu „Serho 777” un plāno ar laiku atjaunot gaļas pārstrādi un atvērt savu veikalu Jēkabpilī.Vienlaikus īpašnieks sola saglabāt visas 80 darbavietas „Miķelānos” un atjaunot darbavietas gaļas kombinātā.

Āfrikas cūku mēris jauno īpašnieku nebaida, viņš uzskata, ka ir iespējams Latvijā saglabāt cūkkopību kā tradicionālu lauksaimniecības nozari.

Āfrikas cūku mēris no 13.līdz 20. novembrim ir apstiprināts vēl 18 meža cūkām Vidzemē un Latgalē. Mājas cūkām Āfrikas cūku mēris pēdējo reizi konstatēts šogad 9.septembrī. Jēkabpils apkaimē oktobrī Āfrikas cūku mēris konstatēts vienai mežacūkai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti