Mežizstrādē atklāj karteli un 11 uzņēmumiem uzliek 70 000 eiro sodu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Konkurences padome (KP) jūlija vidū nolēmusi sodīt 11 uzņēmumus, kas ar vienu vai vairākiem konkurentiem bija saskaņojuši savus piedāvājumus valsts AS “Latvijas valsts meži” (LVM) kokmateriālu sagatavošanas iepirkumam. Uzņēmumiem piemērots naudas sods kopumā 70 003,44  eiro apmērā, liecina KP informācija.

KP izmeklēšanā konstatējusi, ka LVM izsludinātajā iepirkumā par kokmateriālu sagatavošanu un pievešanu līdz ceļam bojātu koku cirtēs piedalījās arī 11 uzņēmumi.

Tie savus piedāvājumus bija saskaņojuši ar vienu vai vairākiem konkurentiem, tādējādi veidojot četras "kartelizētu" piedāvājumu grupas, norāda KP.

Ar informāciju par savu dalību iepirkumā bija apmainījušies: SIA “Amils” ar  SIA “Oga G”; SIA “RT Kadiķi” ar SIA “AN Priede”; SIA “Eko burkāns” ar SIA “Davos”, SIA “Riveros” un SIA “Consultation Office”;  SIA “Roluks” ar SIA “LK Forest” un IK “LUUX”.

"Ja uzņēmumi patiesu konkurenci aizstāj ar konkurences imitāciju, pasūtītājs tiek maldināts par reālo tirgus situāciju, kā arī nesaņem tos ieguvumus, ko sniedz uzņēmumu sāncensība. Apmainoties ar informāciju par savu dalību iepirkumā un šīs dalības nosacījumiem, patiesa konkurence starp uzņēmumiem nav iespējama. Šāda rīcība ir uzskatāma par karteļa vienošanos, kas ir īpaši smags konkurences tiesību pārkāpums,” skaidro KP.

SIA “Consultation Office”, SIA “Davos”, SIA “Eko burkāns” un SIA “Riveros” lietas izpētes laikā izmantoja iecietības programmas sniegtās iespējas - jau pēc lietas ierosināšanas atzina savu atbildību pārkāpumā un KP informēja par to, aizliegtā vienošanās īstenota.

Līdz ar to attiecīgi SIA “Consultation Office”, kas pirmā vērsās KP, aprēķinātais naudas sods tika samazināts par 50%, bet  SIA “Davos”, SIA “Eko burkāns” un SIA “Riveros” – par 25%. Tāpat šiem uzņēmumiem netiks uz gadu liegta iespēja piedalīties publiskos iepirkumos.

Neliels naudas soda samazinājums tika piemērots arī SIA “Oga G”, SIA “Amils”, SIA “RT Kadiķi”, SIA “AN Priede”, SIA “Roluks”, SIA “LK Forest” un IK “LUUX”, jo šie uzņēmumi izmeklēšanas laikā sadarbojās ar KP, nekavējoties sniedzot paskaidrojumus un vaļsirdīgi atklājot faktiskos apstākļus, kādos tapuši pieteikumi iepirkumam

Naudas sods par konkurences tiesību pārkāpumiem tiek aprēķināts procentuāli no pārkāpēja iepriekšējā gada neto apgrozījuma, un minētajiem uzņēmumiem piemērotais naudas soda procentuālais apmērs tika samazināts par 0,5%.

Attiecīgi "Roluks" piemērots naudas sods 20 106 eiro apmērā, SIA "Oga G" - 14 600 eiro, SIA "RT Kadiķi" - 14 276 eiro, SIA "Amils" - 1 031 eiro, SIA "AN Priede" - 8 865 eiro, SIA "Eko burkāns" - 2 170 eiro, SIA "Davos" - 700 eiro, SIA "Riveros" - 1 193 eiro, SIA "Consultation Office" - 2 317 eiro, SIA "LK Forest" - 2 884 eiro un IK "LUUX" - 1 862 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti