Mazā uzņēmēja Ilze apliecina «Bistro «Frics»» secinājumus: Birokrātija liela, viss jādara pašam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Televīzijas raidījuma „ Aizliegtais paņēmiens” komanda operācijas „ Bistro "Frics"” laikā mēģināja uzsākt mazu biznesu – frī kartupeļu bistro Jūrmalas centrā, un secināja, ka šāda iniciatīva izmaksā vairāk, nekā iespējams nopelnīt, un mazais uzņēmējs sastopas ar kaudzi problēmu. To apliecina arī pavisam reāla uzņēmēja Ilze Irbe, kura raidījumam bija gatava pastāstīt par savu pieredzi.

“Bistro "Frics"” visas operācijas laikā naudu zaudēja, nevis nopelnīja, par spīti tam, ka valsts ir nākusi pretim ar atviegloto mikrouzņēmuma nodokļa režīmu. 

Izejvielas izrādījās dārgas, turklāt ne no Latvijas, nepieciešamie darbinieki grūti atrodami vai arī dārgi, papildus vēl visa birokrātija, starpnieki un dažādi sīki maksājumi, kas, kopā krājoties, izveido tūkstošus.

Secinājums - lai šāds bizness strādātu pa nullēm vai varbūt kaut ko mazliet nopelnītu, viss jādara  pašam - jābūt gan pārtikas, gan darba, gan ugunsdrošības speciālistam, gan frī cepējam, gan arī pārdevējam, bet galu galā – tie nav tūkstoši, ko var cerēt nopelnīt.     

To apliecina arī Ilze Irbe, kas mazajā biznesā ir jau 25 gadus. Arī viņa biznesa pamatā ir tikai viens pamatprece - visiem labi pazīstamie „riekstiņi” ar iebiezinātā piena pildījumu, kas top Mazsalacā. Izplata viņa tos vairākos veikalos, arī „Rimi”, kādu laiku tos gatavojusi un pārdevusi arī Kanādā.

Viņa ir viena no retajām drosminiecēm, kas savus secinājumus ir gatava izklāstīt kameras priekšā. 

„Ceļos ar domu, vai es šodien nopelnīšu šo naudu vai nenopelnīšu, un tā doma, neskatoties ne uz ko, lai gan mans bizness ir 25 gadu garumā, tā doma mani nav pametusi nekad,” stāsta Ilze Irbe.

Viņa uzskata, ka mazajiem uzņēmējiem izvirza pārāk daudz prasību.  „Piemēram, tās ūdens analīzes. Es savā produktā nekur neizmantoju ūdeni, bet man tās ir arī jātaisa. Labi, es piekrītu, es uztaisu, man ar ūdeni viss ir kārtībā. Vai patiesi man katru gadu arvien jātaisa tās ūdens analīzes, kad es tikai mazgāju savus traukus?! Tādas lietas  sīkam uzņēmējam, tas katrs eiro sit pa to kabatu. Un tas būtu ļoti labi, ja katru eiro varētu ietaupīt, kur vien iespējams,” saka Ilze Irbe.

Viņa arī atceras sodu, kas „stipri iesita” – krīzes gados Pārtikas un veterinārais dienests uzlika 50 latus lielo sodu „par to, ka man nebija cepurīte uzlikta galvā”. „Bija divi cilvēki no PVD, neba viņiem pašiem bija cepurīte”.

Darbiniekus atļauties viņa nevar un jāstrādā pašai – viņa pati „riekstiņus” gan gatavo, gan izvadā pa veikaliem, gan iepērk izejvielas. Un arī viņa secina, ka Latvijā ir nesamērīgi dārgas izejvielas, turklāt pat šādam produktam no Latvijas neko vairs nedabūt.

„Izejmateriāli, kas ir sviests, kas ir olas, kas ir cukurs, ārkārtīgi vienkāršas lietas, tās Kanādā bija lētākas veikalā, nekā šeit es iepērku bāzē vairumā, vienīga lieta, kas bija dārgāka mazliet, tie bija milti,”  stāsta Ilze Irbe.

„Savukārt „riekstiņus” šeit notirgot es nevaru par lielu naudu, man jānopelna tas minimums, lai no manis nopērk. Tās pirktspējas nav,” stāsta uzņēmēja.  

Un vēl kāds pārsteigums - viņas „riekstiņiem”, ko veikaliem viņa piegādā par apmēram 20 centiem gabalā, uzcenojums ir vairāk nekā 100%.

„Visa pasaulē vislielāko naudu pelna ražotājs, kas dara vislielāko un smagāko darba apjomu. Šeit - ka tikai notirgot, viņš uzliek milzīgu uzcenojumu, arī to es varu saprast, viņiem īres, algas, nodokļi, arī vajag pelnīt, tad izejas pozīcijā valstī kaut kas nav ar nodokļu sistēmu kārtībā, ja ražotājs pelna maz,”  uzskata uzņēmēja.   

Cik pelna viņa? Viena alga sanākot, bet attīstībai naudas nepietiek un riski pārtikas produktu realizācijā ir ļoti lieli.  Datoru pirmo reizi viņa atļāvusies nopirkt tikai pirms gada, pirms tam gājusi pie paziņas, un viņa atzīst, ka reizēm ar skaudību, neizpratni un netaisnības sajūtu nolūkojas uz dažādu valsts dienestu darbiniekiem, kuriem ir plaši kabineti, lieli darba galdi un jaunākās paaudzes datori, un piecos droši var doties mājās.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti