Alus biznesā iesaistās jauni spēlētāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pavisam drīz jau Līgo svētki, un tajos galdā neiztrūkstošs ir alus. Šovasar tā piedāvājums būs pat daudz plašāks kā citus gadus, jo darbu sākušas vairākas mazās alus darītavas. Var teikt, pat ļoti mazas, kurās strādā tikai pāris cilvēku. Vidzemē vien tagad bez jau zināmajām alus darītavām alus top arī Līgatnē, Lizumā un  Raunā. Raunas alusdarītava „Malduguns” ir atšķirīga ar to, ka te pie alus gatavošanas ķērušies ne jau aldari ar senču pārmantotām zinībām, bet gan interneta paaudze.

Laukakmens ēka, kurā tagad ir alusdarītava, Raunas novada Rozēs vēl ne tik sen savus ziedu laikus piedzīvoja ar te cepto maizi, tagad tā ieguvusi jaunus saimniekus. Trīs jaunus puišus, kurus vieno vēlme gatavot alu un pierādīt, ka alus var būt ne tikai tāds, kādu lielākoties to esam jau ieraduši baudīt. Bet, protams, pirmā intriga ir alusdarītavas nosaukumā.

„Ideālais alus… tā gaismiņa purvā, uz kuru tiekties… Malduguns var ievest purvā, arī alus – bet, ja tu apzinies, kas tas ir, tev briesmas nedraud; ja akli seko – akacī iekšā…”

Todien Malduguns alusdarītavā sastopami divi no puišiem - Andris Liepiņš un Krišjānis Zeļģis. Gados jaunie aldari neviens nav ar šīs jomas akadēmiskām zināšanām, ne arī  apguvuši no vecvectēviem pārmantotas  alus zinības, viņus apvienojusi mīlestība pret alu. Par savu „Malduguns alus” filozofiju viņi stāsta, ka tā būs atšķirīga no jau Latvijā pierastajiem miestiņiem:

„Daudzas alus darītavas uzsver savas senču tradīcijas… Mēs esam interneta paaudze, tur arī smeļamies zināšanas. (..)  Pasaules kontekstā tas, ko darām, nav nekas īpašs, nekas dīvains. (..) Mums faktiski par būs vecmodīgs, tradicionāls alus.”

Šajā alusdarītavā nav  ne direktora, ne vietnieka, ne arī mārketinga speciālista vai šofera  amata - visi trīs ir aldari un visi trīs dara visu, kas tajā brīdī nepieciešams. Viss darba process šeit ir ar rokām, arī dzēriena pildīšana pudelēs. Un pašu rokām arī tapušas alusdarītavas iekārtas, tas palīdzējis izvairīties no kredītu sloga.

Raunas aldariem gan būs   jārēķinās arī ar konkurenci un ne tikai ar lielražotājiem, jo šobrīd jau parādījušās itin daudzas mazās alus darītavas.

„Process ir nesen sācies, pagājušogad bija pirmās ziņas par pavisam mazajām alus darītavām. Mēs necīnīsimies viens ar otru, apjomi ir ļoti nelieli. Bez šaubām, konkurence būs, bet tas mūs mōtivēs, tas ir labi.”

Par savas mazās ražotnes plusu te vērtē iespēju daudz brīvāk par  lielražotājiem eksperimentēt ar alus garšu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti