Ārpus Rīgas

Liepājas Raiņa 6. vidusskola – ar mūsdienīgu pieeju motivē mācīties

Ārpus Rīgas

Uguns postītajai Preiļu pilij cerības atgūt agrāko greznību

Liepājas tirgū pircējus kārdina brūklenes un dažādas sēnes

Liepājas tirgū pircējus kārdina brūklenes un dažādas sēnes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Augustā jau varot salasīt gandrīz visas rudenim tipiskās sēnes, taču šogad tajās ir vairāk kāpuru (pareizi ir teikt kāpuru, kaut gan tautā saka tārpi), tā stāsta kāda mežu velšu lasītāja, kura salasīto pārdod Liepājas Pētertirgū. Liepājas tirgū ogas un sēnes tirgo gan vietējie, gan iebraucēji no citām Kurzemes vietām. Šobrīd lielos daudzumos tiek piedāvātas brūklenes un dažādas sēnes.

Oksana no Ventspils ogas lasa katru vasaru. Vienu dienu viņa pavada mežā, otru tirgū. Pārdodot ogas, dienas laikā tirgū varot nopelnīt ap 100 eiro, un tas nav maz, atklāj Oksana. Melleņu laiks ir galā, tagad sākusies brūkleņu sezona. Tās viņa lasa kopā ar savu draugu. Burciņu viņa pārdod par 1,50 līdz 2 eiro.

„Ogas lasām Ventspils apkārtnes mežos. Ogas ir ne daudz ne maz, bet lasīt var. Tagad uz Liepāju esam atveduši 80-90  kg brūkleņu. To ar kombainu varam divatā salasīt vienā dienā,” stāsta Oksana un piebilst, ka Liepājā esot vairāk pircēju un tirgus lielāks, tāpēc ogas vest no Ventspils ir izdevīgi.

Šobrīd Liepājas tirgū ir ogu, augļu un dārzeņu pārpilnība. Meža velšu tirgotāji esot tie paši, kas katru gadu, ievērojis Jānis no Bārtas.

Viņam sēņu lasīšana ir viens no hobijiem: „Tirgoju vēršu mēles. Līdzīgas gailenēm ar spalviņām apakšā. Bārtas pusē aug. Šogad ir sēņu gads - līst lietus, un ir parādījušās baravikas. Mazu čupiņu šodien notirgoju par pieciem eiro.”

Ar plašu sēņu klāstu, kas domātas gan cepšanai, gan vārīšanai un sālīšanai, izceļas liepājniece Anita. Viņa secinājusi, ka sēņu gads sācies ar saviem untumiem:

„Šausmīgi tārpainas, īpaši baravikas, savukārt gailenes aug pat tur, kur tās nekad nav augušas. Gailenes ir pulka. Ir sākušās arī rudens sēnes – ar cūcenēm pilnas kastes. Rīta pusē cena ir smuka, pēcpusdienā Liepājā cilvēku nav tik daudz, tad krītas. Baraviku čupiņu tirgoju par četriem eiro.”  

Meža velšu tirgotāji stāsta, ka gaileņu laiks drīz varētu arī beigties. Kāda būs turpmākā sezona, atkarīgs no laika apstākļiem, spriež Anita:

„Tā kā vienu gadu te bija, tāds šoreiz nav.  Tad baravikas auga pat kokos, šogad nav, bet vēl jau viss nav beidzies. Sola vēl siltu laiku, kas zina. Lietus līst pēc vella.”

Ja mitrums ir pārāk liels, sākas pūšanas procesi, tā kā pārmērīgs lietus arī sēnēm nav labs, galvenais - lai naktis siltas, tad jau sēnes augs, uzsver pieredzes bagātā sēņotāja. Otra populārākā meža velte tagad noteikti ir brūklene, kuras vietu jau pavisam drīz ieņems dzērvenes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti