«Liepājas metalurgs» pamatražotni iecerēts pārdot par 116,8 miljoniem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Uzņēmuma "Liepājas metalurgs" maksātnespējas administrators Haralds Velmers iecerējis uzņēmuma pamatražotni pārdot starptautiskajā piedāvājumā par 112 miljoniem eiro, informēja administrators.

Atbilstoši veiktajam uzņēmuma novērtējumam, pārdodot uzņēmuma neieķīlāto mantu, ir iecerēts iegūt 3,5 miljonus eiro bez izsoles un vienu miljonu eiro izsolē. Savukārt pārdodot ieķīlāto mantu iecerēts iegūt 112,3 miljonus eiro, norādīja Velmers.

Uzņēmuma pamatražotnē ietilpst metāla kausēšanas ražotne, velmētava, tehnoloģiskās iekārtas, nekustamie īpašumi un kustama manta, kura saistīta ar ražotnes darbības nodrošināšanu. To plāno pārdot starptautiskajā piedāvājumā, lai uzrunātu kvalificētus pircējus un nodrošinātu pēc iespējas lielāku ieguvumu no pārdošanas, skaidroja maksātnespējas administrators.

Šī procedūra tiks sākta tikai pēc nodrošināto kreditoru saņemtās piekrišanas un plāna saskaņošanas. Ja tā netiks saņemta trīs nedēļu laikā, tad Velmers veiks attiecīgus grozījumus plānā.

Kā uzsver metalurga" maksātnespējas administrators, pārdodot metalurga pamatražotni startptautiskajā piedāvājumā ir iespēja piedāvāt uzņēmumu arī ārpus Latvijas un veikt pilnīgāku iespējamā pircēja izvērtējumu. To nevar izdarīt, piemēram, rīkojot izsoli, kas nenodrošina augstāko pārdošanas cenu un labāko izvērtēto pircēju.

Pārdošanas procesā investora pieteikumā būs jāsniedz informācija par iegādes pamatojumu, finansiālo piedāvājumu, finansējuma pieejamību, investora veikto pamatražotnes novērtējumu, kā arī to vai ir nepieciešama uzņēmuma padziļinātā izpēte, citi saskaņojumi un papildu piesaistāmie konsultanti no investora puses iegādes darījuma realizācijai.

Izvēloties pircēju, pamatā tiks vērtēta investora noteiktā uzņēmuma iegādes cena, tās saņemšanas nosacījumi, kā arī investora spēja nodrošināt ātru uzņēmuma iegādes darījuma īstenošanu.

Ar pamatražošanu nesaistīto "Liepājas metalurga" mantu plānots pārdot dažādos veidos. Neieķīlātais nekustamais īpašums primāri tiks pārdots izsolē, bet, ja tas netiek pārdots, tad bez izsoles par augstāko finanšu piedāvājumu Maksātnespējas likuma un Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Transportlīdzekļi un traktortehnika tiks pārdota bez izsoles par augstāko finanšu piedāvājumu, savukārt neieķīlātās kapitāla daļas un akcijas gan izsolē, gan bez izsoles par augstāko finanšu piedāvājumu.

Pie neieķīlātajām kapitāla daļām un akcijām ir arī LSEZ AS "Liepājas osta LM" akcijas, kuru pārdošanas plāns vēl tiks precizēts. Pēc līdz šim paustās intereses, potenciālajiem pircējiem ir būtiski nodrošināt pieeju ostai un piestātnēm, lai nodrošinātu gan izejmateriālu, gan gatavās produkcijas transportēšanu. Tāpēc administrators meklēs risinājumu, lai padarītu uzņēmumu atraktīvāku no pārdošanas viedokļa un piesaistītu lielāku tirgu, paturot iespēju ostu pārdot arī atsevišķi.

Ziņots, ka uzņēmuma maksātnespēja oficiāli bija atzīta decembra sākumā. Pēcāk maksātnespējas administratoram pieteikumus līdzekļu atmaksai iesniedza vairāk nekā 80 uzņēmumu.

LM pakāpeniska sairšana notika visu pagājušo gadu. Pavasarī agrākie LM īpašnieki Sergejs Zaharjins, Kirovs Lipmans un Iļja Segals vēl prasīja valsts atbalstu rūpnīcas glābšanai. To nesaņēmuši un turpinādami savstarpēji cits citu apvainot, tie meklēja arī ārvalstu investoru palīdzību, taču arī viņi bija piesardzīgi un galu galā gada izskaņā uzņēmumu atzina par maksātnespējīgu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti