Panorāma

I.Grigule izstājas no LZS

Panorāma

VID atskaitās par paveikto

Zaudē 20 gadus veidotu cūku biznesu

Līdz ar bīstamo vīrusu fermā Salaspilī zaudē 20 gadus radītu cūku biznesu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

“Mēs karojam ar sekām, nevis cēloņiem,” saka tā SIA “Ancers” ražošanas vadītājs Edvīns Vakss par cīņu ar Āfrikas cūku mēri. Viņa vadītajā gaļas cūku fermā “Bunči” sākta 8000 dzīvnieku iznīcināšana. Kopā ar 5000 cūkām, kuras otrā uzņēmumam piederošajā saimniecībā “Rukas”, nebūtībā aizgājuši 13 tūkstoši dzīvnieku. 

Trešdienas, 8.februāra, rīts Salaspils novada domē sākās ar Civilās aizsardzības komisijas sēdi, kurā tika organizēti Āfrikas cūku mēra skartās saimniecības “Bunči” dzīvnieku likvidācijas darbi.

 
Līdzīgi kā pēc gadījuma Krimuldas novada “Rukās”, arī šoreiz tika plānota iespēja dedzināt cūkas zem klajas debess, ja ar lielo dzīvnieku apjomu netiktu galā pārstrādes uzņēmums Limbažos. “Mēs ceram, ka tas nenotiks, bet mums jāparedz tāda situācija. Kā tas notika arī Krimuldas novadā, kautķermeņu iznīcināšana notiek rūpnieciski,” stāsta Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars (“Vienotība”).

Vēl īsi pirms slimības konstatēšanas sivēni no Krimuldas saimniecības pārvesti uz gaļas cūku fermu Salaspilī, tāpēc Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) slimības ceļu starp abiem novadiem sauc par likumsakarīgu. “Vīruss tika konstatēts 13.janvārī, un pēdējā krava aizgāja 12,” atklāj PVD vadītājs Māris Balodis.

SIA “Ancers” Salaspils saimniecībā līdz slimības atklāšanai ik nedēļu nobarošanai tika vesti sivēni no Krimuldas fermas.

Tieši blokā, kur turēja nesen pārvestos sivēnus, slimība konstatēta. Uzraugu uzmanību piesaistījusi neliela dzīvnieku krišana, un paņemtie paraugi apstiprināja saslimšanu ar Āfrikas cūku mēri.

Iepriekš šī saimniecība pat starptautiski rādīta kā paraugs biodrošības pasākumu ieviešanā, tomēr tagad Pārtikas un veterinārais dienests norāda uz nepilnībām un iespējamo to iemeslu:

pērnā gada decembrī, kas tiek uzskatīts par slimības ievazāšana brīdi Krimuldas fermā, tur vairākkārt mainījušies darbinieki.

“Veicot padziļinātu epidemiloģisko izmeklēšanu, intervējot cilvēku, mēs esam konstatējuši, ka ne vienmēr šie pašu deklarētie nosacījumi ir realizēti. Tikko kā parādās mazs caurumiņš, parādās situācija kā šeit - viss bizness tiek iznīcināts, iespējams, ļoti sīkas neuzmanības rezultātā, kas notika decembra sākumā,” norāda PVD vadītājs.

“Mums ir ļoti žēl, jo SIA “Ancers” jau darbību sāka 90.gadu sākumā Salaspilī un īpašnieks ir, kā saka, pagalma puika. Jau no kolhoza laikiem šī ferma ir atradušies šajos Bunčos, un tas, protams, ir smags trieciens arī visam novadam,” atzīst Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars (“Vienotība”).

SIA “Ancers” kredītsaistības pašlaik pārsniedz pusotru miljonu eiro.

Fermas saimnieks pagaidām atsakās prognozēt, vai varētu mēģināt būvēt vairāk nekā 20 gadus celto biznesu no jauna, bet aicina atbildīgās iestādes pievērst vairāk uzmanības meža cūkām.

“Lai viņas iet atpakaļ, no kurienes nākušas, jo cēlonis jau ir tur. Mēs jau pašlaik cīnāmies tikai ar sekām, mēs vispār neko nedarām pie cēloņa,” saka Salaspils domes priekšsēdētājs.

Kā norāda PVD, ja vien slimības ievazāšanas cēlonis neizrādīsies ļaunprātība un to neatklās policija, īsto traģēdijas iemeslu diez vai izdosies atklāt. Neatkarīgi no tā, saimniecība saņems kompensāciju par visiem iznīcinātajiem dzīvniekiem.

Kopš Āfrikas cūku mēris parādījies Latvijā, tā profilakses un apkarošanas pasākumiem, tostarp kompensācijām skarto novietņu saimniekiem, izlietoti jau vairāk nekā 13 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti