Dienas ziņas

Alūksnes pilsdrupās notiek arheoloģiskās izpētes darbi

Dienas ziņas

LTV7 ēterā – translāciju maratons no Rēzeknes

Mazo akcionāru ieguvumi LG sadalīšanā

LG sadalīšanā mazajiem akcionāriem pašiem jābūt aktīviem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Arvien tuvāk nāk laiks, kad paredzēta dabasgāzes tirdzniecības monopolistes “Latvijas gāzes” (LG) akcionāru sapulce. 2. septembrī tiks dibināts jauns māsas uzņēmums un esošie akciju īpašnieki saņems kapitāla daļas arī tajā. Tie, kas šo iespēju palaidīs garām, nezaudēs esošās “Latvijas gāzes” akcijas, taču to vērtība ievērojami kritīsies.

Atbilstoši dabasgāzes tirgus liberalizācijas politikai, pašreizējais gāzes tirdzniecības monopolists “Latvijas gāze” jāsadala divos uzņēmumos -  atsevišķi izveidojot kompāniju, kam piederēs gāzes vadi un Inčukalna pazemes gāzes krātuve. 

"Reorganizācija notiek pēc plāna, un es aicinu visus akcionārus, kas mums ir vairāk nekā 6000, laicīgi pieteikties pirms sapulces, kas paredzēta 2. septembrī," saka Aigars Kalvītis, “Latvijas gāzes” valdes priekšsēdētājs.

Diemžēl Latvijas likumdošana atšķirībā no citās Eiropas valstīs pieņemtās prakses uzņēmuma reorganizācijas gadījumos paredz akcionāriem aktīvu pozīciju. Citviet jaundibināta uzņēmuma akcijas līdzšinējiem īpašniekiem pienāktos automātiski un atliktu izlemt - pieņemt tās vai atteikties.  "Latvijas gāzes" mazajiem akcionāriem ir jāparosās, lai viņu ieguldījumi nesaruktu, jo jaundibinātajam pārvades un uzglabāšanas uzņēmumam piederēs vērtīgākie aktīvi.

"Ja viņi līdz sapulcei nepieteiksies, viņu akcijas zaudēs daļu vērtības," norāda “Latvijas gāzes” pārstāvis Vinsents Makaris.

Vēl arvien ir daudzi cilvēki, kas dažādu iemeslu dēļ nav līdz galam nostiprinājuši savu īpašnieku statusu akcijām, kas iegūtas par privatizācija sertifikātiem.  Tās glabājas Latvijas Centrālajā depozitārijā. Vidējā iesaldētā vienas akcijas vērtība ir aptuveni 15 eiro, ko veido paša akcijas cena un uzkrātās dividendes.

"Sākotnējā reģistrā ir aptuveni 2500 akcionāru akcijas, kopējā vērtība 1,3 miljoni eiro un papildus vēl dividendes aptuveni 1 miljons eiro," klāsta  Latvijas Centrālā depozitārija valdes priekšsēdētājs Indars Aščuks.

Tiek lēsts, ka vidēji šie cilvēki iesaldējuši ap 800 eiro un, turpinot nelikties ne zinis, riskē zaudēt vismaz trešdaļu no šīs summas. Ja savulaik iegādātas akcijas, par to likteni var interesēties depozitārijā. Lai varētu pretendēt un jaundibinātā "Latvijas gāzes" māsas uzņēmuma akcijām savas Latvijas gāzes akcijas no depozitārija jāpārved uz vērtspapīru kontu kādā no bankām vai brokeru sabiedrībām. Pēc tam jāpiesakās Latvijas gāzes klientu centros par vēlmi iegūt jaundibinātā uzņēmuma kapitāla daļas.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti