Rīta intervija

Muitas pārvalde: Pieaug uz robežas atklāto kontrabandas gadījumu skaits

Rīta intervija

Ašeradens: Pēc Zolitūdes traģēdijas liels pienesums būvniecības drošības uzlabošanā

LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone par situāciju tautsaimniecībā, valsts budžetu

LDDK uz perspektīvu ekonomikā lūkojas piesardzīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) piesardzīgi lūkojas uz ekonomikas un uzņēmējdarbības vides attīstību nākamajā gadā, sarunā ar Latvijas Radio trešdienas, 16.novembra, rītā sacīja konfederācijas vadītāja Līga Meņģelsone.

Atturības cēlonis ir neziņa vairākos jautājumos, kas ietekmē uzņēmējdarbību.

Piemēram, uzņēmēji nezina, kas notiks ārvalstīs un starptautiskajā politikā. Līdz ar to nav skaidrs, kad pieejamāki varētu kļūt plašāki tirgi.

Tāpat nav zināms, kā tuvākajos gados mainīsies nodokļi un kas notiks ar Latvijas ekonomiku pēc 2020.gada, kad ievērojami mazāk būs vai vispār nebūs pieejami Eiropas fondu līdzekļi.

Nākamā gada valsts budžeta kontekstā Meņģelsone norādīja, ka uzņēmējus interesē pieci jautājumi, no kuriem daži jau ir atrisināti. To vidū ir reversā PVN ieviešana, kur vien iespējams, kā arī izmaiņas likumos, kas sekmēs taksometru iziešanu no ēnu ekonomikas. Tikmēr sarunas ar valdību turpinās par jaunuzņēmumiem un solidaritātes nodokļa nākotni – uzņēmēji un LDDK turpina uzstāt, ka šis nodoklis ir jālikvidē.

Saeimā nākamā gada valsts budžeta projektu pirmajā lasījumā apstiprināja 31.oktobrī.

Līdz tam bija paredzēts, ka nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 8,066 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi – 8,367 miljardi eiro. Salīdzinot ar 2016. gada budžetu, nākamgad plānotie valsts budžeta ieņēmumi paredzēti par 664 miljoniem eiro jeb nepilniem 9% lielāki. Savukārt valsts budžeta izdevumi nākamgad paredzēti par 681 miljonu eiro jeb 8,9% lielāki nekā šogad.

Savukārt vidēja termiņa budžeta ietvars paredz, ka vispārējās vadības pieļaujamais budžeta deficīts 2017. gadā būs 1,1%, 2018. gadā 1%, bet 2019. gadā 0,7% no IKP. Sākot ar 2017. gadu, tiek paredzēta arī fiskālā nodrošinājuma rezerve 0,1% apmērā no IKP. Prognozētā ekonomikas izaugsme 2017. gadā ir 3,5%. Savukārt 2018. un 2019. gadā Latvijas izaugsme būs 3,4% gadā.

Prognozētais nodarbinātības pieaugums 2017. gadā ir 0,2%.

 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti