Lauku konsultācijas centrs: Ziemājiem ziema bijusi ļoti laba

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ziema ziemājiem bijusi ļoti labvēlīga, un arī pašreizējās meteorologu prognozes ļauj cerēt, ka ziemāji necietīs un ir potenciāls labām ražām, ceturtdien, 3.martā, Latvijas Radio pastāstīja Latvijas Lauku konsultāciju centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs agronoms Oskars Balodis.

Viņš sacīja, ka ziemājiem dažviet ziema bijusi pat ļoti laba, iespējami pavisam mazi postījumi dažviet Latgalē,  kur kailsala dēļ “kāds lauka galiņš apsalis”, bet masveida pārsēšanas problēmas šogad nebūs, ja vien neuznāks stiprs sals.

Taču nākamās divas nedēļas sola samērā siltas,  un ziemāji to varēs izturēt. Uztraukumu var radīt vien sals lielāks par -10 grādiem, bet tādu nesola, tāpēc “esam mierīgi” .

Balodis atzina, ka kopumā graudkopībā šogad ir potenciāls labām ražām.

Jau vēstīts, ka 2015. gadā pirmo reizi Latvijas vēsturē graudu kopraža sasniegusi trīs miljonus tonnu un bija par 35,7% lielāka nekā 2014.  Bet 2013.-2014. gada ziemā kailsals nodarīja lielu postu, un bija jāpārsēj lielas platības. 

Pēc kailsala nodarītā posta zemnieki vairs neriskē un sēj ziemcietīgās kviešu šķirnes. Tas attaisnojies, jo 2015.gadā labības un rapša ražas bija labas.

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti