Lauksaimniecības tirgus centra vadītāja: Uz pārtikas cenu kritumu vairs nevar cerēt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pasaules tendences liecina, ka pārtikas cenas kāpj, un arī Latvijā laiks, kad, aizejot uz pārtikas veikalu, varēja cerēt, ka kaut kas kļūs lētāks, ir beidzies, LTV “Rīta panorāmai” atzina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Pārtikas cenas janvāri vidēji augušas par 7%, un tas ir straujākais pieaugums pēdējo piecu sešu gadu laikā, jo iepriekš pārtikas cenām pat bija tendence samazināties.

Gulbe cenu kāpumu skaidroja ar pasaules tirgus tendencēm, jo arī pasaulē galvenajiem pārtikas produktiem cenas ilgstoši bija zemas, bet tagad sāka kāpt.

Gulbe norādīja, ka pasaulē pieprasījums pēc pārtikas aug visu laiku, jo iedzīvotāju skaits pasaulē aug un arī daudzās valstīs ekonomika aug, un cilvēki patērē vairāk produktu, kurus viņi iepriekš nepirka.

Turklāt pārtikas cenas ietekmē arī naftas cenu kāpums, jo naftas produkti nepieciešami ražošanā, pārvadāšanā, iepakojumu ražošanā, skaidroja Gulbe.  

Jau pagājušā gada beigās varēja pamanīt piena produktu cenu kāpumu, jo sāka augt piena iepirkumu cenas. Gulbe prognozēja, ka pārtikas cenām būs tendence augt arī turpmāk, jo, piemēram, ne visi piena produktu ražotāji vēl noteikuši cenas, kas atbilst jaunajām izejvielu iepirkumu cenām.

Arī dārzeņi līdz jaunai sezonai lētāki nekļūs, sacīja Gulbe. Viņa gan nedomā, ka tagad varētu celties gaļas cenas, jo graudu cena ir zema, bet graudi ir nozīmīgs resurss gaļas ražošanai.

Taču kopumā “labais laiks, kad, aizejot uz veikalu, varēja cerēt, ka kaut kas kļuva lētāk, ir beidzies”, sacīja Gulbe.  

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis 2017. gada janvārī, salīdzinot ar  2016. gada janvāri, palielinājās par 6,2 %. Cenas pieauga svaigiem dārzeņiem, sieram un biezpienam, augļiem, cukuram, sviestam, skābajam krējumam, pienam, konditorejas izstrādājumiem, cūkgaļai, kefīram, žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai, svaigām vai atdzesētām zivīm, jogurtam, saldumiem, šokolādei un gaļas izstrādājumiem. Lētāki kļuva kartupeļi. Janvārī, salīdzinot ar decembri, pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas pieauga par 1,7%.

Savukārt 2016. gada decembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, pārtikas cenas palielinājās par 4,8 %.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti