Pēcpusdiena

Sociālajos tīklos cilvēki pauž sašutumu par svētko rotājumiem Dobelē

Pēcpusdiena

WADA: Soču olimpiskajās spēlēs 12 medaļniekiem no Krievijas bija pozitīvas

PVD brīdina par putnu gripas izplatību un aicina pastiprināt biodrošību

Latvijas teritorijai pietuvojusies putnu gripa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas teritorijai pietuvojusies bīstamā putnu gripa, ziņo Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Vairāki savvaļas putnu saslimšanas gadījumi konstatēti Zviedrijas dienvidos un Gotlandes salā, kā arī Somijas dienvidos. Tikmēr Polijā putnu gripa skārusi arī zosu fermu, kurā saslimuši gandrīz 2000 mājputnu.

Latvijā augsti patogēnās putnu gripas (APPG) H5N8 vīruss līdz šim nav konstatēts, taču PVD aicina putnu turētājus ieviest un ievērot drošības pasākumus.

"Šie gadījumi Zviedrijas dienvidu daļā, Somijas dienvidu daļā ievieš lielākas bažas un jau liek vairāk uztraukties Latvijas iedzīvotājiem

un ievērot Pārtikas un veterinārā dienesta izplatītos biodrošības pasākumus, lai nepieļautu mājas putnu un savvaļas putnu gan tiešu saskari, gan arī netieši neienestu šo vīrusu mājputnu populācijā," teica PVD Dzīvnieku infekciju slimību uzraudzības daļas vadītāja Madara Stinka.

PVD: Mājputnu turētājiem jāievēro biodrošība
00:00 / 00:44
Lejuplādēt

PVD ieteiktie biodrošības pasākumi:

  • Nedrīkst pieļaut mājputnu tiešu un netiešu kontaktu ar savvaļas putniem; 
  • Norobežot mājputnu piekļuvi atklātām ūdenstilpnēm – dīķiem, upēm, arī peļķēm;
  • Iespēju robežās mājputnus turēt atsevišķi no citiem mājdzīvniekiem;
  • Nepieļaut mīļdzīvnieku (suņu, kaķu) piekļūšanu mājputniem un to iekļūšanu kūtī, jo suņi un kaķi var būt putnu gripas pārnesēji;
  • Kūtī jālieto tikai šim mērķim paredzēts apģērbs un apavi, kurus nomaina pirms un pēc katra kūts apmeklējuma;
  • Pirms un pēc katra kūts apmeklējuma jāievēro personīgā higiēna, jāmazgā rokas; 
  • No silēm regulāri jāizvāc barības pārpalikumi, neļaujot pie tiem piekļūt savvaļas putniem, dzīvniekiem, arī grauzējiem; 
  • Barība un pakaiši jāuzglabā vietās, kur tiem nevar piekļūt savvaļas putni un dzīvnieki, grauzēji, kā arī suņi, kaķi;
  •  Regulāri jācīnās ar grauzējiem;
  • Nepirkt mājputnus un inkubācijai vai perēšanai paredzētās olas no nezināmiem putnu tirgotājiem;
  • Pirms mājputnu pirkšanas rūpīgi jānovērtē mājputnu veselības stāvoklis;
  • No jauna nopirktos putnus vismaz 3-4 nedēļas ieteicams turēt citā - norobežotā telpā , tā pasargājot savus putnus no iespējamās saslimšanas;
  •  Līdz minimumam samazināt transporta kustību novietnes teritorijā.
PVD aicina iedzīvotājus nekavējoties ziņot veterinārārstam vai PVD par mājputnu saslimšanas vai nāves gadījumiem, vai par vienkopus atrastiem vairākiem mirušiem savvaļas putniem.

PVD dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākā eksperte Tatjana Ribakova Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" norādīja, ka pašlaik lielam satraukumam par putnu gripas izplatību Latvijā pamata nav, taču ir jābūt modriem.

Pašlaik putnu migrācija ir beigusies un sagaidāms, ka "ziema paies mierīgi". Taču pavasarī līdz ar putnu migrēšanu putnu gripas izplatības risks Latvijā var pieaugt, atzina Ribakova.

Putnu fabrikas "Ķekava" pārstāve Maija Avota Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" sacīja  – ja putnu fabrikā ar putnu gripu saslimtu kaut viens putns, tad būtu jālikvidē visi – vairāk nekā miljons – putnu. "Tāpēc nevaram atļauties neievērot biodrošības pasākumus," atzina Avota.

PVD skaidro, ka putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kas rada bojājumus dažādās orgānu sistēmās, un tās klīniskā izpausme atkarīga no ierosinātāja patogenitātes. Ar putnu gripu slimo mājputni: vistas, pīles, zosis, tītari, paipalas, pāvi, fazāni un strausi, retāk citas putnu sugas.

Slimībai izšķir divas formas – zemi patogēna putnu gripa (ZPPG), kas norit ar vispārīgām saslimšanas pazīmēm, kuras ne vienmēr liecina par saslimšanu ar putnu gripu, un augsti patogēna putnu gripa (APPG), kas putnu audzētājiem rada milzīgus zaudējumus, kas saistīti ar putnu likvidēšanu slimības apkarošanai.

Līdz šim putnu gripas H5N8 vīruss ir konstatēts savvaļas putniem Polijā, Horvātijā, Vācijā, Austrijā, Dānijā, Nīderlandē, Zviedrijā, Somijā, Rumānijā, Francijā un Šveicē. Pārsvarā ar putnu gripu ir saslimuši savvaļas migrējošie pīļu dzimtas ūdensputni, kuri atrasti miruši jūras piekrastēs vai pie ezeriem. 

APPG H5N8 slimības uzliesmojums mājputnu novietnēs konstatēts Ungārijā, Austrijā, Vācijā, Dānijā, Zviedrijā, Nīderlandē, Francijā un Polijā.

Turklāt Vācijā, Nīderlandē, Francijā un Somijā ar APPG ir saslimuši arī citi nebrīvē turētie savvaļas putni, piemēram, putni zooloģiskajos dārzos.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti