Panorāma

Latvijā karstuma vilnis

Panorāma

Bastejkalnā atklāj "Skaņu tiltu"

Latvijas grieķis: grieķu sabiedrība ir sašķelta

Latvijas grieķis: Sabiedrība Grieķijā ir sašķelta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Notikumiem Grieķijā seko līdzi arī grieķi Latvijā. Panajotis Dimass sarunā ar Latvijas Televīziju skaidroja pašreizējo noskaņojumu dzimtenē un to, kā pats balsotu referendumā, ja būtu Atēnās.

Grieķis Panajotis Dimass uz dzīvi Rīgā pārvācies pirms pusotra gada un drīz apņems par sievu latviešu meiteni. Taču viņš joprojām ik dienu seko līdzi dzimtenē notiekošajam.

Svētdien gaidāmais referendums, kurā tautai jāizlemj – pieņemt vai noraidīt starptautisko aizdevēju un Eiropas Savienības (ES) taupības plānu apmaiņā pret finansiālu palīdzību –, sašķēlis sabiedrību divās frontēs, novērojis Panajotis. „Man ir draugi, kas vēlas piekrist, kas nozīmē, ka viņi grib, lai saglabājas stingrie nosacījumi, bet manā ģimenē un draugu lokā ir arī cilvēki, kas ir pret taupības plānu. Puse uz pusi,” saka puisis.

Ar zināmu ironiju pasaules medijos tika apspēlēts šim referendumam sagatavotais biļetens, kurā jautājums ir garš un svešiem terminiem bagāts, bet atbilžu variants “nē” piedāvāts kā pirmā opcija. Arī Panajotis atzīst, ka tas ir neskaidrs.

„Daudzi cilvēki ir samulsuši par to, kas referendumā īsti tiek prasīts. Jautājums nav par to, vai izstāties no ES vai eirozonas,” saka Panajotis. „Nē, Grieķija paliks. Bet jautājums ir – vai viņi piekrīt smagajiem nosacījumiem. Un man, protams, šie nosacījumi nepatīk, jo cietīs daudz cilvēku, īpaši mazāk turīgie. Tā ir lielākā problēma,” viņš norāda.

Tāpēc arī Panajotis referendumā balsotu pret plāna pieņemšanu. Tiek ziņots, ka grieķu sabiedrība pagaidām notiekošo uztver mierīgi un bez panikas. Grieķu jaunietis komentē – galvenās cīņas notiek sociālajos tīklos, taču viņa ieskatā vardarbīgi protesti vai grautiņi nav gaidāmi. „Cilvēki patiesībā ir nobijušies, bet viņi neko daudz nevar izdarīt. Tikai gaidīt un piedalīties referendumā. Viņi cer, ka premjers viņu labā kaut ko paveiks,” norāda Panajotis.

Jau ziņots, ka Grieķijas Augstākā administratīvā tiesa piektdienas vakarā deva jāvārdu referendumam, kas notiks svētdien. Tas nozīmē, ka vairs nav nekādu juridisku šķēršļu referenduma norisei.

Jau ziņots, ka trešdien dažas stundas pirms parāda atmaksas termiņa beigām Grieķija lūgusi to pagarināt, taču saņēma atteikumu.

Eirozonas valstu finanšu ministri jau 28.jūnijā nolēma nepagarināt Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu pēc tās pašreizējā beigu termiņa 30.jūnija, reaģējot uz Grieķijas valdības lēmumu 5.jūlijā rīkot referendumu par kreditoru priekšlikumiem šīs programmas pagarināšanai. Pēc tam Grieķijā nolemts uz nedēļu aizvērt bankas un ierobežot skaidras naudas izsniegšanu bankomātos.

Starptautiskie aizdevēji piedāvāja Grieķijai pagarināt aizdevuma programmu par pieciem mēnešiem, kuru laikā tā saņemtu 12 miljardus eiro, tomēr, lai tas notiktu, Grieķijai aizvadītajā nedēļas nogalē bija jāpanāk vienošanās un parlamentam steidzami jāapstiprina aizdevēju pieprasītās reformas. Galvenokārt aizdevēji prasa Atēnām palielināt nodokļus un samazināt finansējumu sociālajai jomai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti