Latvijas Banka samazina IKP izaugsmes prognozi līdz 2,3%, bet inflācijas – līdz 0%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Banka samazinājusi Latvijas šā gada iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi no 2,7% līdz 2,3%, bet inflācijas – līdz 0%, informē centrālajā bankā.

Lēnāka Latvijas ekonomikas izaugsme šogad tiek prognozēta, ņemot vērā joprojām saspringto ģeopolitisko situāciju, pasaules un daļas partnervalstu tautsaimniecības izaugsmes prognožu pasliktināšanos un vāju investīciju dinamiku.

2016. gada vidējā inflācija joprojām būs zema. Latvijas Bankas 2016. gada inflācijas prognoze samazināta līdz 0,0%. Salīdzinājumam pērn septembrī centrālā banka prognozēja, ka vidējā inflācija Latvijā 2016.gadā būs 1,3%.

Šā gada vidējā inflācija prognozēta nedaudz zemāka kā 2015. gadā. Lai arī gaidāms, ka saglabāsies mērena ekonomiskā izaugsme, tā ir palēninājusies. Netiek prognozēts tik straujš algu kāpums kā iepriekšējos gados, līdz ar to pieprasījums un tā spiediens uz inflāciju nepastiprināsies.

Latvijas Bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs iepriekš Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" atzina, ka Latvijas ekonomika atdziest, tāpat kā eirozonas tautsaimniecība kopumā.

"Ir skaidri redzams, ka tautsaimniecības atdziest, un Eiropas Centrālā banka viena pati, tikai drukājot naudu un palielinot naudas masu apgrozībā, nespēj izvest eirozonas valstis ārā no krīzēm un stagnācijas," teica Latvijas Bankas prezidents.

Pēc Latvijas Bankas vadītāja teiktā, "saldas zāles" eirozonas valstu ekonomiku stimulēšanai vairs nav palikušas.

Latvijai arvien vairāk jādomā par konkurētspējas palielināšanu, par vēl efektīvāku valsts pārvaldi, tēriņu pārskatīšanu un to efektīgāku izlietošanu, uzskata Latvijas Bankas prezidents. Tāpat valdībai un komercbankām būtu jāsēžas pie sarunu galda "nekavējoties", lai saprastu visus iemeslus, kāpēc komercbankas neaizdod to rīcībā esošos resursus, teica Rimšēvičs.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrijas iepriekš lēsa - IKP šogad pieaugs par 3%, bet inflācija būs 2%. Balstoties uz šim prognozēm, valsts šā gada budžeta deficīts plānots 1% apmērā no IKP. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti