Latvijai dalība izstādē «Zaļā nedēļa» Berlīnē izmaksās ap 1,3 miljoniem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vairāk nekā simt Latvijas ražotāju dalība lielākajā lauksaimniecības, dārzkopības un pārtikas industrijas izstādē «Zaļā nedēļa» Berlīnē izmaksās apmēram 1,3 miljonus eiro, no kuriem puse ir valsts budžeta līdzekļi. 

Trešdaļa tēriņu būs Latvijas stenda iekārtošanai, bet liela daļa izdevumu paredzēti, lai paēdinātu izstādes apmeklētājus atklāšanas dienā, kā arī daļēji uzsauktu ceļu uz Berlīni uzņēmējiem.

Latvija šogad ir Vācijas partnervalsts izstādes rīkošanā, tādēļ mūsu valstij arī būs iespēja pusmiljonam apmeklētāju sevi izrādīt daudzkārt plašāk. Latvijas uzņēmēji uz Berlīni nākamnedēļ vedīs 560 dažādu produktu, cerot iepatikties klientiem ne tikai Eiropas Savienības valstīs, bet arī ārpus tās.

Lai gan pēdējā brīdī izsludināto konkursu dēļ Latvijas dalība izstādē «Zaļā nedēļa» vēl pirms mēneša bija apdraudēta, pašlaik rīkotāji steidz pēdējos darbus, lai nākamtrešdien atklātu desmit dienu izstādi. Berlīnē plānotas gan tikšanās ar desmit valstu lauksaimniecības ministriem un citu valstu ierēdņiem, gan vērienīgas aktivitātes Latvijas un uzņēmēju reklamēšanai.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) stāstīja, ka nebūs tikai „gaļa, piens, graudi un paldies, ka apskatījāties”.

Mēs gribam parādīt sevi kā valsti ar augstas kvalitātes pārtikas produktiem,” sacīja ministrs, norādot, ka arī uzņēmēju vēlme piedalīties ir liela, un bez tā nebūtu atdeves.

Latvija interesentus aicinās septiņas reizes plašākā – 650 kvadrātmetru – stendā nekā citus gadus. Tas būs iekārtots kā moderna lauku sēta, kurā tirgosies un izstādes apmeklētājiem savus ražojumus ļaus apskatīt un degustēt vairāk par simt Latvijas uzņēmēju.

Izstādi par vairāk nekā 318 tūkstošiem eiro iekārto uzņēmums «Lateca», cenšoties maksimāli lietā likt dabiskus materiālus, skaidroja Latvijas stenda koncepcijas autors Rihards Krastiņš no «fonda Latvijas Lauksaimniecības attīstībai».

„Mēs gribējām veidot stendu ar devīzi „jaunā lauku sēta”,” stāstīja Krastiņš, norādot, ka izstādi neveidos ar vairākiem kambariem, bet visā plašumā varēs redzēt vienuviet  vairākus nozares. Vidū būs ēdinātājs – „Lido”.

«Lido» valdes priekšsēdētāja Rita Auziņa atzina, ka šim pasākumam uzņēmums sācis gatavoties jau pirms gada. Tas arī vienīgais spēja izpildīt Zemkopības ministrijas klusi izsludinātā konkursa noteikumus, tā iegūstot ne tikai 130 tūkstošu eiro līgumu viesu ēdināšanai, bet arī tiesības stenda apmeklētājus barot par maksu.

Savukārt uzņēmums «Brīvais vilnis» uz Berlīni vedīs šprotes, meklējot jaunus partnerus rietumvalstīs, stāstīja izpilddirektors Māris Trankalis.

 

Viņš atgādināja, ka situācija Krievijas tirgū un Vidusāzijas republikās, kur ir jūtamas ekonomikas problēmas, ir signāls Latvijas uzņēmējiem, ka jāmeklē alternatīvie tirgi. Līdz šim uzņēmēji gāja veiklāku ceļu tur, kur „mūs pazīts un pērk, bet rietumos ir jāstrādā 10 gadus, lai saktu pirkt”, atzina Trankalis.

Iespēju daļēji par valsts naudu izrādīt savu produkciju Berlīnē slavē arī citi uzņēmēji, turklāt visi apņēmušies ap piekto daļu no aizvestā atvēlēt degustācijām.

Bet, piemēram, saldumu ražotāja kompānija «Laima» pārdošanas peļņu sola ziedot labdarībai. «Laimas» eksporta direktores Ievas Jansones teiktais, ka tieši tādu sadarbību uzņēmēji sagaida no valsts, vienaldzīgu neatstāja nozares ministru Dūklavu.

Lai mums būtu nauda un spēks turpinātu šādus pasākumus, tas ir tos, ko mums vajag no valsts, šoreiz trāpīts desmitniekā, atzina Jansone, ko ministrs novērtēja, ka „ļoti jauku”.  

Plānots, ka izstādi «Zaļā nedēļa» līdz 25. janvārim apmeklēs ap pusmiljons interesentu. Parasti 20 % no tiem ir nozaru tirdzniecības pārstāvji, kas nozīmē - katrs piektais apmeklētājs šajā izstādē meklē jaunus sadarbības partnerus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti