Panorāma

Igaunijas prezidente apmeklē Somiju un Latviju

Panorāma

Vai Eiropa pieprasa tramvaju uz Skansti?

Par AS "Latvijas gāze" monopoltiesībām

Tiesa: Regulators nepamatoti lika gāzes monopolistam ļaut piekļuvi infrastruktūrai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Gāzes tirgus Latvijā tiks atvērts tikai no 2017.gada 3.aprīļa. Tāpēc Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) nebija tiesību uzlikt pienākumu monopoluzņēmumam "Latvijas gāze" (LG) atļaut trešajām pusēm, tostarp energokompānijai "Latvenergo", izmantot gāzes infrastruktūru pirms šī termiņa.

To savā lēmumā atzinusi Administratīvā apgabaltiesa, vērtējot LG iesniegto prasību, kur lūgts atcelt SPRK šā gada augustā pieņemto lēmumu. Ar to noraidīta gāzes monopoluzņēmuma LG lūgtā atkāpe – līdz 2017.gada 3.aprīlim nepiešķirt trešajām pusēm piekļuvi gāzes infrastruktūrai.

Tiesa LG lūgumu par SPRK lēmuma atcelšanu piektdien, 21.oktobrī, noraidīja, taču atzina – Enerģētikas likumā dabasgāzes tirgus atvēršana Latvijā paredzēta no 2017.gada 3.aprīļa, un SPRK nebija pamata vērtēt un prasīt gāzes monopoluzņēmumam, lai tas trešajām pusēm ļauj gāzes infrastruktūrai piekļūt ātrāk pirms minētā termiņa.

Tiesas lēmumu iespējams pārsūdzēt 14 dienu laikā Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamentā.

LG gandarīta par lēmumu

Šis tiesas lēmums LG ieskatā nozīmē to, ka līdz 2017.gada aprīlim, kad beigsies LG monopolstāvokļa termiņš, uzņēmumam nebūs pienākums nodrošināt piekļuvi Inčukalna pazemes gāzes krātuvei un pārvades cauruļvadiem tiem gāzes patērētājiem, kuri vēlēsies iegādāties gāzi ārvalstīs un ar Latvijas dabasgāzes cauruļvadu starpniecību saņemt to patēriņam Latvijā.

"Tiesa ir pilnīgi skaidri atzinusi, ka LG līdz 2017. gada 3. aprīlim ir monopoltiesības attiecībā uz dabasgāzes piegādi Latvijas klientiem,

tai skaitā lielākajam gāzes klientam – "Latvenergo". Līdz ar to regulatora kritika, ka LG kavē piegādi no citiem avotiem, nav pamatota," saka LG Juridiskā departamenta vadītāja vietnieks Māris Onževs.

SPRK šokē tiesais lemtais 

Sprieduma konstatējuma daļā, kā pārliecinājās LTV "Panorāma", šāds atzinums tiešām izlasāms, taču regulators par to ir neizpratnē.

"Tie secinājumi, kurus LG tagad apsveic, manā ieskatā ir vienkārši šokējoši kļūdaini un arī pats lēmums nekādā veidā nedod LG tiesības ierobežot reālo personu tiesības," sacīja SPRK vadītājs Rolands Irklis.

Regulatora ieskatā tiesa nepamatoti konkrētā jautājuma izlemšanu sasaistījusi ar Eiropas direktīvu un ar Latvijā noslēgto LG privatizācijas līgumu.

"Šis ir tiešām šokējošs secinājums, jo Eiropas Savienība nekad nav vērtējusi šādus nacionālos aspektus.

Direktīvā ir noteiktas divas atkāpes – jauna tirgus atkāpe un izolēta tirgus atkāpe. Saskaņā ar Eiropas Komisijas paziņojumiem abas šīs atkāpes ir beigušās. Līdz ar to Latvijai nav tiesību ierobežot trešo pušu piekļuves sistēmai," uzsver Irklis.

SPRK pārstāvis, Ekonomiskās analīzes departamenta direktors Jānis Miķelsons Latvijas Radio atzina, ka pagaidām regulators vēl nav pieņēmis lēmumu par to, vai tiesas lēmums tiks pārsūdzēts. Par to tiks lemts pēc iepazīšanās ar tiesas lēmumu.

SPRK pārstāvis par Administratīvās apgabaltiesas lēmumu
00:00 / 00:26
Lejuplādēt

Kā ziņots, aprīlī SPRK izteica brīdinājumu LG par tās rīcību, liedzot "Latvenergo" piekļuvi gāzes infrastruktūrai, lai energokompānija varētu iegādāties gāzi no Lietuvas.

Pēc tam LG lūdza SPRK piešķirt pagaidu atkāpi trešo personu tiesībām izmantot LG dabasgāzes pārvades un sadales sistēmu, lai transportētu no citiem dabasgāzes tirgotājiem iegādāto dabasgāzi patēriņam Latvijas teritorijā.

Taču SPRK šā gada augusta beigās nolēma LG lūgumu noraidīt. Pēc tam LG solīja šo SPRK lēmumu apstrīdēt tiesā. LG uzskata, ka ļaujot citiem piekļuvi gāzes infrastruktūrai pirms noteiktā termiņa - 2017.gada 3.aprīļa, tiek pārkāptas monopoluzņēmuma tiesības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti