Ārpus Rīgas

Dolomīta ieguves projektu Medzes pagastā uzņem ar bažām par ūdens radītām problēmām

Ārpus Rīgas

Lauku eksporta klubi – iespējas uzņēmējiem reģionos

Latgales zemniekiem lietus kavējis savākt pietiekami siena lopbarībai

Latgales zemniekiem lietus kavējis savākt pietiekami siena lopbarībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lietainā vasara dzen izmisumā Latvijas lauksaimniekus. Ilgstošās lietavas ir nodarījušas postu graudkopjiem un radījušas lielas problēmas arī lopkopjiem, jo daudzās saimniecībās tikai tagad var uzsākties siena sagatavošanas darbi. Latgalē visgrūtāk klājas tiem lopu audzētājiem, kuriem nav sēto zālāju un kuri siena sagatavošanas darbus ir uzsākuši pēc Jāņiem.

“Diez vai mēs paspēsim sagatavot to siena daudzumu, kas mums vajadzīgs,” Kārsavas novada Mērdzenes pagasta zemnieku saimniecībā ''Jaunlīdumi'' šobrīd ir vairāk nekā 60 liellopu. Saimniecības īpašniece Silvija atklāj, ka pagaidām bijusi iespēja sagatavot tikai pusi no ziemai nepieciešamā siena daudzuma, tādēļ tiek apsvērta iespēja būtiski samazināt ganāmpulku, jau rudenī pārdodot jaunlopus.

“Mēs rēķinājām, ka vienai govij nepieciešami 14 ruļļi siena, lai varētu sākt piebarot jau vēlā rudenī. Līdz tam izlaistu lopus ganībās. Visas pļavas, kas palikušas, mēģināsim šajās dienās nopļaut, cerēsim, ka līdz 1. septembrim, ja būs labs laiks, tad mēs varētu paspēt,” saka Silvija.

Tiek uzskatīts, ka labākais siena pļaujas laiks sākas tikai pēc Jāņiem. Tad zāle esot viskvalitatīvākā. Taču Normunds Noviks, kura saimniecībā ''Margrietiņas'' tiek audzēti 36 gaļas liellopi, šogad ļoti nopietni uztvēris laika prognozi vasarai un siena pļaušanu uzsācis vēl pirms Jāņiem:

“Šogad labi, ka iesākām pirms Jāņiem, puse siena jau bija novākta līdz Jāņiem. Tagad palikuši tikai 19 hektāri, kas jānopļauj. Kopumā man ir 105 hektāri zemes pļaušanai.

Apkārtējiem zemniekiem grūti, citam vajag vēl 500 ruļļu, kam 1000 ruļļu vēl vajag piepļaut. Grūti jau visiem ir - nevar pļavā iebraukt nopļaut, visur slapjš ir. Siena daudziem nav, un ir dzirdēts, ka kāds samazinās lopu skaitu, tādēļ, ka nav siena, ko ziemā dot lopiem.”

Ludzas novada Isnaudas pagasta ''Vilkukroga'' saimniece Olga ir mājražotāja, no piena ražo biezpienu, sierus, sviestu un pārdod produkciju Ludzas tirgū. Viņas saimniecībā ir sešas  slaucamas govis:

“Ar sienu ir tā - tie, kas paspēja pirms lietiem, tiem siens ir. Vēlāk vairs neko nevarēja padarīt. Mēs faktiski esam paspējuši, bet vēl vajadzētu, tagad jau nopļaut vairs nevar neko.”

Arī vien pāris kilometrus tālākajos ''Vilklaužos'', kur tiek turētas 10 govis, siena šogad pietikšot. Esot mazāk kā parasti, taču pietikšot.

Lai arī Zemkopības ministrija par mēnesi pagarinājusi laiku subsidēto zālāju nopļaušanai un novākšanai, zemnieki uztraucas, vai paspēs nopļaut un novākt visas pļavas līdz 15. septembrim.

Normunds Noviks cer, ka laika apstākļi tiešām uzlabosies un būs iespējams iebraukt pašlaik vēl visai slapjajās pļavās: ''Man palikuši nenopļauti 19 hektāri. Tās ir pļavas, kurās pašlaik ar tehniku nav iespējams iebraukt.”

Lauku konsultāciju un izglītības centra Rēzeknes biroja vadītāja Inta Nagle situāciju par īpaši kritisku nesauc.

“Jā, protams, siena kvalitāte ir slikta, bet pesimismu tādu lielu neredzēju. Protams, visi tagad runā, ka lopbarības šobrīd trūkst, bet laika apstākļi ir iestājušies labi, vēl pļauj sienu. Tikko bija atnākuši zemnieki, kuri viens 20 hektārus, otrs 8 hektārus ir nopļāvis. Tie, kas ir sējuši, aramzemē sētie zālāji, tie vispār ir labākā situācijā. Maija beigās tie paspēja sagatavot skābsienu, tagad ir atāli . Tie arī nodrošinās sev to barību,” klāsta Nagle.

Nevar nepieminēt, ka sienam cenas šovasar turpina augt. Pēdējos gados daudzviet siena ruļļi pat tika atstāti uz lauka sapūšanai vai pārdoti par pāris eiro, bet šogad portālā ss. lv viena siena ruļļa cena sasniedz pat 20 eiro.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti