Dienas ziņas

Ne visi jaunie mediķi paliks Latvijā

Dienas ziņas

Nepagarina īres līgumu Rakstnieku poliklīnikai

Piensaimnieki sagaida kārtējo krīzi

Latgales saimniecība piena krīzē mēģina izdzīvot – samazina ganāmpulku un cer uz bankas pretimnākšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Krasā piena iepirkuma cenu krituma dēļ Latgales Rugāju novada zemnieku saimniecība "Vētras VV" bija spiesta samazināt savu ganāmpulku un runāt par labvēlīgākiem nosacījumiem dažādu rēķinu samaksai. Saimniecība arī nākotnē cer uz bankas pretimnākšanu, jo pašreiz piena krīzei galu vēl nemana.

Rugāju novada Lazdukalna pagastā zemnieku saimniecībā "Vētras VV" šobrīd ir 130 govis, pēdējā pusgada laikā ganāmpulks tika samazināts par teju 50 liellopiem.

Saimniecības īpašniece Velta Vilciņa citas iespējas, kā tikai turpināt samazināt ganāmpulku, nesaredz, jo šobrīd piena cena ir noslīdējusi līdz 14 centiem par litru. Tiek lēsts, ka cena no nākamā mēneša būšot vēl zemāka.

Saimniecei visas izdzīvošanas rezerves ir izsmeltas, rēķinu apmaksa tiek kavēta un notiek sarunas ar banku par jaunu kredīta atmaksas grafiku.

"Esam lūguši. Bankas ir saprotošas, iedeva brīvdienas lielajam kredītam, kas ņemts tehnikai. Elektrības [rēķina apmaksu] arī sadalīja. (..) Viņi ir saprotoši," noteica Vilciņa.

Saimniece atzīst, ka domas, kā izdzīvot, ir dažādas, tomēr bankai kredītus tik un tā nāksies atmaksāt. Lai gūtu papildu ienākumus, saimniecībā jau pāris mēnešus tiek audzēti gaļas lopi. Jaunajā nišā plānots attīstīties arī turpmāk.

"Mēs jau jutām ka krīze būs, un sākām eksperimentēt. (..) Bet piena lopus es nelikvidēšu," noteica saimniecības "Vētras VV" saimniece.

Vērojot piena cenas Latgalē, kas jau sen ir zem pašizmaksas, Lauku atbalsta dienesta (LAD) konsultanti Daugavpils novadā saņēmuši vienu iesniegumu no zemnieka, kurš nolēmis likvidēt savu piena saimniecību.

LAD Austrumlatgales reģionālās lauksaimniecības pārvaldes vadītājs Aigars Puncuļs atgādina, ka piensaimniekiem būs valsts atbalsts. To maksās saimniecībām, kas līdz 10.jūnijam reģistrējušās vienotajā zemkopības nozares informācijas sistēmā.

Taču kritēriji paredz, ka kompensāciju saņems tikai tās saimniecības, kas piegādājušas pienu pārstrādei no pērnā gada 1.oktobra līdz šī gada 30.aprīlim. Un provizoriski atbalsts varētu būt no septiņiem līdz 11 eiro par tonnu.

"[Lauksaimniekiem] ir saistības ar kredītiem, un, lai izvilktu šo posmu, lai atvieglotu dzīvi, ir šis atbalsts no valdības," norādīja Puncuļs.

Viņš izteica cerību, ka atbalstu piensaimnieki saņems līdz 30.jūnijam.

Jau ziņots, ka Latvijas valdība otrdien, 24.maijā, atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) virzīto priekšlikumu piena ražotāju zaudējumu kompensācijām no valsts budžeta atvēlēt ārkārtas atbalstu - 6 197 000 eiro.

Iepriekš ZM cerēja uz Eiropas Savienības (ES) finansiālu atbalstu Latvijas piensaimniekiem. Taču tā kā citas ES dalībvalstis vēl nav izlietojušas iepriekš ES valstu piensaimniekiem atvēlēto finansējumu, no Eiropas Komisijas pagaidām nav saņemts apsolījums sniegt papildu atbalstu grūtībās nonākušajiem piensaimniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti