Dienas ziņas

Cēsīs darbojas "Mazā Brīnumzeme"

Dienas ziņas

Bērni apgūst makšķerēšanas iemaņas

Kooperēšanās palīdz mājražotājiem

Kuldīgā atklāj mājražotāju kooperatīva veikaliņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Uz to mēs mērķtiecīgi gājām pusgadu – tā par piektdien Kuldīgas centrā atklāto vietējo mājražotāju kooperatīva „Kuldīgas labumi” namiņu saka tā vadītāji. Ja pirms pusotra gada vēl bija liela neziņa, kā klāsies, mājražotājus apvienojot kooperatīvā, tad šodien var droši teikt – pamazām mērķus izdodas īstenot - palīdzēt mājražotājiem savi preci pārdot, to popularizēt un mudināt nebaidīties no uzņēmējdarbības.

Dažādi gaļas izstrādājumi, konditoreja, piena produkti, vīni, garšvielas, sulas, dārzeņi, arī adījumi, tamborējumi, grāmatzīmes un pat grāmatas – to visu  saražojuši Kuldīgas novada ļaudis un nu visi darinājumi ir vienkopus – atsevišķā namiņā Kuldīgas Pilsētas laukumā. Ieceri par šādu atsevišķu veikaliņu kooperatīvs „Kuldīgas labumi” lolojis kādu pusgadu, līdz to izdevies īstenot.

"Es ļoti cerēju [izveidot veikaliņu]. Veikals kā mājvieta," saka kooperatīva biedre un amatniece Dace Priede.

Kooperatīvs "Kuldīgas labumi" ir dibināts pērnā gada februārī ar mērķi palīdzēt novada mājražotājiem savu saražoto realizēt. Daudz nācies mācīties no savām kļūdām, jo kuldīdznieki bijuši vieni no pirmajiem, kas kooperatīvā apvienojuši ne tikai pārtikas ražotājus, bet arī amatniekus. "Galvenās grūtības bija dažādot sortimentu, lai būtu plašs ikdienas sortimenta klāsts. (..) Mums viegli izdodas pārdot pārtikas produktus. To esam iemācījušies. Amatniecību skatāmies - kas ir tās tendences. Nebija viegli," atzīst "Kuldīgas labumu" valdes priekšsēdētāja Agnese Buka.

Šobrīd kooperatīvā ir vairāk nekā 30 mazo uzņēmēju. "Skrundas TV" uzrunātie biedri atzina, ka viņu ieceres te attaisnojušās. "Man ir gads līdz pensijai. Tas ir kā izdzīvošana - patīk un reizē strādāju un redzu, kāda ir mājas dzīve," stāsta kooperatīva biedre Gunta Veinberga. Savukārt gaļas izstrādājumu ražotāja Inta Gailāne norāda, ka uzņēmējdarbība ir kā uzdrošināšanās.

Noieta tirgus kooperatīvs meklējis daudzos gadatirgos, sevi popularizējis izstādēs ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs. Augstus apbalvojumus ieguvuši konditorejas, maizes un strausu gaļas izstrādājumi. Interese Latvijā par mazo uzņēmēju kooperēšanos ir liela, secina kuldīdznieki, jo pie viņiem pēc pieredzes brauc daudz  interesentu no citiem novadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti