Konkurences uzraugs ļauj «Vienna Insurance Group» pirkt «BTA Baltic Insurance Company»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Konkurences padome (KP) šā gada 9.jūnijā nolēmusi atļaut apdrošinātājam "Vienna Insurance Group" (VIG) iegādāties apdrošināšanas AS "BTA Baltic Insurance Company”, liecina KP paziņojums.

KP šādi lēmusi, jo tirgus apstākļu izvērtējums neliecināja, ka apvienošanās varētu negatīvi ietekmēt konkurenci nedzīvības apdrošināšanas pakalpojumu tirgū.

Kā norādīts apvienošanās ziņojumā, VIG iegādāsies 90% AS “BTA Baltic Insurance Company” akciju. Līdzšinējais īpašnieks "BTA Insurance Company SE" pēc apvienošanās saglabās īpašumtiesības uz 10% akciju.

KP lēmumā norāda, ka apvienošanās darījums ietekmē trīs nedzīvības apdrošināšanas tirgus Latvijā – OCTA tirgu, galvojumu apdrošināšanas tirgu, kā arī palīdzības (ceļojumu) apdrošināšanas tirgu.

Izvērtējot darījuma ietekmi uz konkurenci, KP secina – tā kā ietekmētajos tirgos ir raksturīgi īstermiņa apdrošināšanas veidi un tirgū valda sīva konkurence, pēc apvienošanās īstenošanas klientiem nebūs ierobežojumu izvēlēties citu pakalpojuma sniedzēju.

KP nesaskata būtiskas barjeras arī jaunu apdrošinātāju ienākšanai tirgū vai līdzšinējo darbības paplašināšanai. Lai arī atsevišķos tirgos VIG palielinās savu tirgus daļu, kopumā apvienošanās neradīs vai nenostiprinās apdrošinātāja dominējošo stāvokli, secina KP.

Tā kā darījums nerada būtiskas barjeras citu apdrošināšanas pakalpojumu sniedzēju darbībai tirgū un negatīvi neietekmē patērētāju izvēles iespējas, KP lēma par apvienošanās atļaušanu.

Apvienošanās ziņojumā VIG norāda, ka darījuma mērķis ir attīstīt un nostiprināt apdrošinātāja ilgtermiņa ietekmi Baltijā, kā arī paplašināt apdrošināšanas pakalpojumu klāstu.

VIG ir Austrijā reģistrēta akciju sabiedrība, kuras 70% akciju pieder un izšķirošu ietekmi tajā īsteno savstarpējā apdrošināšanas sabiedrība, savukārt 30% akciju ir brīvi pieejamas Vīnes un Prāgas biržās.

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) priekšsēdētājs Jānis Abāšins iepriekš Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina, ka Latvijas apdrošināšanas tirgum vajadzētu būt ieguvējam no Austrijas apdrošinātāju grupas ienākšanas mūsu tirgū.

LAA prezidents norādīja, ka Austrijas "Vienna" jeb tā sauktā Vīnes apdrošinātāju grupa, nopērkot 90% AS "BTA Baltic Insurance Company” akciju, nostiprinās savās pozīcijas Baltijas tirgū. Tādējādi austrieši varēs "izvicoties" ar poļiem, skandināviem un citiem piederošajiem apdrošināšanas pakalpojumu sniegšanas uzņēmumiem, kas strādā Latvijā un Baltijas valstīs.

Šobrīd Latvijas tirgū darbojas 16  apdrošināšanas kompānijas, tostarp desmit riska apdrošināšanas sabiedrības un sešas dzīvības apdrošināšanas kompānijas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti