Pēcpusdiena

Deputātus satrauc skolēnu sasniegumi OECD starptautiskajā izglītības pētījumā

Pēcpusdiena

Taps lidmašīnu pasažieru datu reģistrs terorisma apkarošanai

Konkurences padomei bažas par "Latvijas Gāzes" rīcību dabasgāzes tirgus atvēršanas gaidās

Konkurences padomei bažas par noteikumiem jaunu spēlētāju ienākšanai atvērtajā gāzes tirgū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pēc dabasgāzes tirgus liberalizācijas gāzes tirgotājiem būs jānorēķinās ar sadales operatoru, neatkarīgi no tā, vai patērētāji par to ir samaksājuši tirgotājam. Konkurences padome uzskata, ka tas varētu aizkavēt jaunu spēlētāju ienākšanu gāzes tirgū pēc tā liberalizācijas.

Konkurences padomes 2. analītiskā departamenta direktore Ilze Taivāne intervijā Latvijas Radio raidījumam “Pēcpusdiena” skaidroja, ka Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumu projekts paredz tirgotāju centrisko modeli, proti, klientiem būs tieša saikne tikai ar tirgotāju, tajā skaitā par sadales operatora pakalpojumiem. Turklāt

neatkarīgi no tā, vai klients maksā par sniegtajiem pakalpojumiem, tirgotājam būs jānorēķinās ar sadales sistēmas operatoru.

“Mēs saredzam risku – ja kādam dabasgāzes patērējam radušies riski un nevar veikt maksājumu, tirgotājam jebkurā gadījumā jānorēķinās ar sadales operatoru,” stāstīja Taivāne. Viņa gan atzina, ka tirgotājiem ir rūpīgi jāstrādā ar saviem klientiem, lai nebūtu parādu, taču ne vienmēr tas ir atkarīgs tikai no tirgotāja.

Konkurences padomes ieskatā

tas ir bažīgs signāls iespējamiem tirgus spēlētājiem, kurus tas var atturēt no ienākšanas tirgū.

Tāpēc šos finansiālos riskus vajadzētu sadalīt samērīgāk.

Savukārt “Latvijas gāzes” juridiskā departamenta vadītāja vietnieks Māris Onževs nepiekrīt, ka izvēlētais modelis traucēs konkurencei: “Šobrīd ieviestais modelis, manuprāt, ir visdraudzīgākais patērētājiem. Šis modelis, ka sadales sistēmas operators norēķinās ar gāzes tirgotajiem, pastāv visā attīstītajā Eiropā. Turpretī modelis, ko piedāvā Konkurences padome, proti, sadalīt saistības, ir pilnīgi kaut kas nezināms… Mēs lecam nezināmā vietā jūrā, kur nezinām, kur nonāksim.”

Latvijas dabasgāzes tirgus tiks atvērts 2017.gada 3.aprīlī.

Izpildot likuma prasības, gāzes tirgus monopoluzņēmums "Latvijas gāze" tiks sadalīts, no tā nodalot dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas aktīvus, tostarp Inčukalna pazemes krātuvi, ko nodos neatkarīgam gāzes pārvades uzņēmumam "Conexus Baltic Grid". "Latvijas gāze" pēc tirgus liberalizācijas saglabās gāzes sadali un tirdzniecību.

Jaunais dabasgāzes uzglabāšana un pārvades sistēmas operators “Conexus Baltic Grid” jau pirmajā dienā iesniedza jaunu tarifu projektu. Tas paredz, ka pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņu radītais gala lietotāju tarifu pieaugums būs līdz 4%, un galvenais pieauguma iemesls ir pārvadītās dabasgāzes apjoma samazināšanās par 46% kopš iepriekšējā tarifu aprēķināšanas perioda. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti