Rīta intervija

Eiroparlamentārietis Roberts Zīle par lielajiem transporta infrastruktūras projektiem

Rīta intervija

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs par Ārlietu dienestu

Skaidrīte Ābrama par norisēm piena tirgū un aizvadītā gada tendencēm

Konkurences padome aizliedz «Rimi» atvērt veikalu «Domina Shopping» centrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Konkurences padome (KP) aizliegusi atvērt “Rimi” veikalu Rīgas “Domina Shopping” centrā, intervijā Latvijas Radio sacīja padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Viņa stāstīja, ka padome šajā gadījuma rūpīgi analizēja iepirkšanas paradumus un arī citu veikalu koncentrāciju sasniedzamajā apkaimē, secinot, ka “Rimi” dominē šajā rajonā.  

Tāpēc padome 12.janvārī aizliedza “Rimi” iegūt nomas tiesības “Domina” centrā, un tas ir pirmais mazumtirdzniecības apvienošanas aizliegums astoņu gadu laikā, norādīja Ābrama.

Viņa pastāstīja, ka pirms tam “Rimi” bija dots laiks, lai iesniegtu priekšlikumus par iespējām situāciju atrisināt, piemēram, atsakoties no kādiem līdzvērtīgiem aktīviem, bet nekāds priekšlikums nebija saņemts.

 

Bažas par kaitējumu konkurencei

Padome paziņojumā medijiem skaidroja, ka darījums nodarītu būtisku kaitējumu konkurencei, nostiprinot mazumtirgotāja pozīcijas tirgū un samazinot citu konkurentu iespējas efektīvi konkurēt.

Padome konstatēja, ka darījums palielinātu un nostiprinātu “Rimi” tirgus varu un vadošo stāvokli gan multifunkcionālo iepirkšanās centru segmentā, gan ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības konkrētajā tirgū. Vienlaikus darījums palielinātu “Rimi” tirgus varu iepirkumu tirgū Latvijā, no piegādātājiem iegūstot vēl izdevīgākus nosacījumus nekā konkurenti. Tāpat darījums vēl vairāk samazinātu konkurentu iespējas ilgtermiņā izdarīt efektīvu konkurences spiedienu un līdz ar to arī patērētāju izvēles iespējas.

“Aizliedzot šo darījumu, Konkurences padome vienlaikus dod signālu pārējiem mazumtirgotājiem – stipriniet savu konkurētspēju,

audziet un attīstieties, lai spētu izdarīt efektīvu konkurences spiedienu uz lielākajiem tirgus dalībniekiem un lai patērētājiem būtu izvēles iespējas!” paziņojumā medijiem norāda Ābrama.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Pretrunīgi vērtē KP lēmumu

Latvijas Tirgotāju asociācijā (LTA), kurā pārtikas mazumtirgotājs "Rimi" neietilpst, KP lēmumu vērtē pozitīvi. "Konkurences padomes lēmums ir valstiski nozīmīgs," Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" vērtēja LTA vadītājs Henriks Danusēvičs, norādot, ka "nevar bezgalīgi attīstīties 2-3 tīkli" un jādod ir iespēja attīstīties arī mazākiem tirgus spēlētājiem.

Tikmēr Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijā (LPTA), kuras biedrs ir arī "Rimi", vērtē, ka KP aizliegums "Rimi" atvērt veikalu "Domina Shopping" ir slikts signāls tirgum. LPTA izpilddirektors Noris Krūzītis raidījumā "Pēcpusdiena" sacīja, ka tirdzniecības centri ir specifiski un ne katrs pārtikas mazumtirgotājs var specializēties šajā jomā – liela formāta pārtikas tirdzniecībā.

Krūzītis atzina, ka pārtikas mazumtirdzniecības tīklam "Rimi" vēsturiski bijuši salīdzinoši daudz veikalu Purvciema rajonā. Tomēr tirdzniecības centri "nav domāti vienam reģionam, bet daudz plašākam lokam". Turklāt tirdzniecības centra "Domina Shopping" apkaimē ir daudz mazu veikalu, piebilda LPTA izpilddirektors.

KP vadītāja raidījumā "Pēcpusdiena" atzina, ka jebkuru KP lēmumu iespējams apstrīdēt, vēršoties Administratīvajā tiesā.

"Rimi" pārstāve Inga Bite sarunā ar Lsm.lv gan nevarēja pateikt, vai "Rimi" varētu tiesā apstrīdēt KP lēmumu, jo uzņēmums pašlaik vēl to izvērtē. "Tā ir viena no iespējām," par iespējamo "Rimi" vēršanos tiesā noteica Bite.

"Rimi" valde nedomā, ka KP lēmums ir samērīgs

“Rimi Latvija” valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais nedomā, ka šāds KP lēmumus būtu samērīgs. Viņš arī neatzīst “Rimi” dominējošo stāvokli.

"Nu uz šo brīdi katrā tirdzniecības centrā ir viens pārtikas tirgotājs un tā definīcija nav pareiza. Es gribētu komentēt tad, kad būsim iepazinušies līdz galam. Tas ir liels plašs un apjomīgs un es nevaru nokomentēt līdz galam," Latvijas Televīzijai atzina Trulais.

Aģentūra LETA vēstīja, ka Konkurences padome  pērn gada otrajā pusē saņēma ziņojumu par apvienošanos, kuras gaitā SIA "Plesko Real Estate" iegūst nomas tiesības uz mazumtirdzniecības telpām "Domina Shopping" un nodod tās apakšnomā mazumtirgotājam "Rimi Latvia".  Telpas iepriekš izmantoja cits mazumtirgotājs.

Atbilstoši Konkurences likumam gadījumi, kad tirdzniecības vietā līdzšinējo mazumtirdzniecības tīkla veikalu nomaina cits tīkls, kurš piedāvā tādu pašu vai līdzīgu sortimentu, ir uzskatāmi par uzņēmumu apvienošanos un ir paziņojami KP.

Pērn 31.maijā "Domina Shopping" tika slēgts "Prisma" veikals, jo "Prisma" nepanāca vienošanos ar tirdzniecības centra "Domina Shopping" īpašniekiem par telpu nomas līguma turpināšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti