Pusdiena

Plānotā darba likumu reforma Francijā joprojām sastop arodbiedrību protestus

Pusdiena

Pusdiena 31.05.2016

Komersantiem par sabiedrisko pakalpojumu saņemšanu būs jāmaksā vairāk

Komersantiem par sabiedrisko pakalpojumu saņemšanu būs jāmaksā vairāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pirmdien, 30.maijā, valdības komiteja atbalstīja priekšlikumu palielināt valsts nodevu komersantiem par sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu no nākamā gada. Tādējādi tiks palielināts Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas finansējums, jo regulatora darbību finansē no komersantu sniegtā sabiedrisko pakalpojumu neto apgrozījuma.

Sākot ar nākamā gada 1. janvāri nodevu plānots palielināt uz 0,2%. Regulatorā norāda, ka par tarifu kāpumu iedzīvotājiem uztraukties nevajag.

Ministru kabineta komitejas sēdē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija lūdza palielināt komersantu nodevu jau no 1. jūlija.

Regulatora padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis norādīja, ka pretējā gadījumā iestādei nāksies strādāt izdzīvošanas režīmā un nebūs iespējams veikt plānoto algu palielināšanu darbiniekiem, kas bijusi paredzēta arī citur valsts pārvaldē. Tas savukārt radītu grūtības piesaistīt jaunus darbiniekus.

„Regulators tiek finansēts no regulēšanas nodevas, kuru maksā regulējamie komersanti, nodevas maksimālais apmērs ir noteikts likumā, un tas ir 0,2% no komersantu iepriekšējā gada apgrozījuma. Savukārt precīzu nodevas apmēru nosaka Ministru kabinets, un šobrīd tas ir noteikts 0,17% apmērā, līdz 2009. gadam tas bija 0,2% apmērā,” teica Irklis.

Daļēji līdzekļu iztrūkumu rada tas, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai vairs neregulē dzelzceļu, skaidro Irklis.

„Šobrīd ir tā, ka dzelzceļa regulēšana regulatoram vairs nav no marta, ieņēmumu par šo nodevas daļu vairs nav, vienlaikus ir ļoti dramatiski krities regulēto komersantu apgrozījums, kā rezultātā regulators šogad saskārās ar situāciju, kad budžetā iztrūkst 670 000 eiro. Līdz ar to mēs ļoti uzstājām, lai uz to, ka nodevai jābūt palielinātai jau šobrīd, no gada vidus,” viņš bilst.

Tikmēr ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens („Vienotība”) aicināja atbalstīt nodevas palielināšanu no nākamā gada. Savukārt atlikušajam laikam ekonomikas ministrs aicināja regulatoru rast līdzekļus no iekšējiem resursiem. „Tomēr, ņemot vērā SPRK neatkarības jautājumus, es aicinātu SPRK atrast resursus iekšēji,” pauž Ašeradens.

Tāpat vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards norādīja, ka nezinot par plāniem palielināt darbiniekiem algu citur valsts pārvaldē. Arī Labklājības ministrs Jānis Reirs („Vienotība”) piebilda, ka viņa nozarē tuvākajā laikā darbiniekiem algas neaugs. „Labklājības jomā nav vispār paredzēts algu pieaugums ne šogad, ne arī nākamgad,” stāsta Reirs.

Irklis skaidroja, ka pēc likuma arī regulatora darbinieku algas ir piesaistītas koeficientam, kas atkarīgs no vidējās darba samaksas valstī. Lai gan iedzīvotājiem algas aug, regulators darbiniekiem tās nav paaugstinājis. Taču ministri sāka iebilst, ka arī viņu nozarēs tās nav paaugstinātas.

Tā kā politiskā atbalsta nebija, nodeva un attiecīgi finansējums regulatoram varētu palielināties no 1. janvāra, nevis no jūlija. Taču Irklis norāda, ka tarifu paaugstināšanās risks nepastāvot, jo palielinājums veidotu 0,03% no komersantu gada apgrozījuma, taču šis apmērs neesot tik liels, lai atspoguļotos arī kādā tarifa maksājumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti