Dienas ziņas

Biržu internātskolā skolēnu skaits pieaug

Dienas ziņas

Talsu novadā prioritāte - talantīgie bērni

Sausums ietekmē kartupeļu ražu

Kartupeļu audzētāji sausuma dēļ noraizējušies par ražu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vidzemē kartupeļu audzētāji noraizējušies par gaidāmajām ražām, jo laikā, kad kartupeļiem vajadzētu vēl augt un briedināt bumbuļus, valda ieildzis sausums. Alojas pusē pēdējais kārtīgais lietus bijis tikai ap Jāņiem.

 

Zeme ir izkaltusi, tas apgrūtina kartupeļu rakšanu, un zemnieki cer, ka pirms ražas novākšanas lietu tomēr vēl izdosies sagaidīt.  

Uzņēmumā “Aloja Agro”, kas ir viens no lielākajiem kartupeļu audzētājiem Latvijā, pirmie sēklas kartupeļi jau norakti. Tiesa, tas noticis pat 10 dienas vēlāk nekā ierasts, jo vēsais pavasaris aizkavējis kartupeļu stādīšanu un dīgšanu. Tāpēc audzētāji raizējas, ka iekavēsies arī pārējie darbi.

“Nevar jau zināt,  kādus brīnumus atkal daba var izstrādāt. Pie mums jau parasti tā ir – karsts, karsts, karsts un lietus, lietus, lietus. Tie apjomi kartupeļu rakšanai mums ir lieli. Šogad jānorok 180 hektāri,” stāsta SIA “Aloja Agro” izpilddirektors Jānis Vārpa.

Ir šķirnes, kam uz lauka vajadzētu atrasties vēl aptuveni mēnesi, un sausums noteikti ietekmēs to augšanu. Pēdējais vērā ņemamais lietus Alojas laukos bijis jūnija otrajā pusē. Uzņēmuma kartupeļu lauki gan atrodas visai plašā teritorijā, un ir vietas, kur situācija nav tik bēdīga. Tomēr tikko aizvadītajās lauka dienās par sausumu žēlojušies arī citi audzētāji.

“Gribējām bumbuļu skaitu lielāku, gribējām lielāku ražu,  jo tālāk jau tā ekonomika [aug] tikai uz ražas rēķina. Ja mēs varētu lielāku ražu iegūt, tad arī tā sēklas cena ir savādāka,” klāsta Vārpa. 

“Aloja Agro” ir arī lielākais cietes kartupeļu audzētājs uzņēmuma “Aloja Starkelsen” vajadzībām. Lai bumbuļos veidotos ciete, nepieciešamas saulainas dienas, tāpēc ir cerība, ka augstais cietes saturs kompensēs ražas nepilnības. Cietes ražotāji stāsta, ka jau ņemti paraugi no izmēģinājuma šķirnēm.

“Atsevišķām šķirnēm [cietes saturs] ir virs 26 procentiem. Tādu pēdējos gados neatceros, tik lielu cietes saturu. Bet arī tām šķirnēm, kas mums jau ražošanā ir, parastām, jau ilgus laikus stabili 20 - 24 procenti ir daudzām šķirnēm. Tas ir daudz,” stāsta SIA “Aloja Starkelsen” agronome Aiga Kraukle.

Kartupeļu audzētāji arī atzīst, ka šīs sezonas laika apstākļi var atstāt iespaidu pat uz nākamā gada ražu, jo sausums var provocēt kartupeļu slimības. Tāpat grūti paredzēt, kāda pavasarī būs situācija ar stādāmo materiālu.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti