Dienas ziņas

Siguldā norisinās Šūpoļu festivāls

Dienas ziņas

Klosteres baznīcā skan restaurētās ērģeles

Jūrmalā atvērts vietējo labumu tirgus

Jūrmalā atvērts vietējo labumu tirgus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sagaidot Lieldienas, Jūrmalā darbu sācis pirmais Latvijas lauku labumu āra tirgus, kurā pircēji varēs iegādāties ne vien vietējos sezonālos produktus, bet arī iepazīties ar saimniekiem. Latvijas Zemnieku federācijai tas ir otrais mēģinājums veidot kopprojektu ar kādu no lielajiem komersantiem, lai rastu noieta iespējas mazajiem ražotājiem.

Izbrīnīti par pilsētas kņadu lauku labumu āra tirgū Jūrmalā atnākušos sagaida lauku sētas iemītnieki, kuri vislabāk prot atšķirt īsto no neīstā. Arī šajā komersanta un Latvijas Zemnieku federācijas kopprojektā izveidotajā tirgū būšot tikai īsta, vietējā prece.

“Latvijas zemnieku federācija mums ir tāda ļoti liela kvalitātes kontrole. Mums jau ir saslēgti līgumi ar zemnieku saimniecībām, kas jau ''silda'' zemenes, un vasarā mums te būs mūsu pašu ogas, sulas, zaļumi,” stāsta tirdzniecības centra ''Līgo Bazārs'' pārstāve Mareta Lāce.

Iecavniece Sniedze dārzeņu audzēšanas saimniecību ''Laucinieki'' mantojusi no vecākiem, un par šādu sadarbību ir gandarīta: “Cilvēki ir, un arī pieprasījums ir. Interesējas visi par saimniecību. Saka, ka kartupeļi nav te bijuši. Brauksim, kad sāksies vairāk tomāti, zaļumi, no maija mēneša, tad brauksim.”

Līdzās dažādiem kūpinājumiem, tējām un saldumiem arī vietējie dārzeņi un sārtvaidži āboli. Kritēriji, kā atrast īsto preci, gan katram pircējam savi.

“Es vispirms uz pārdevēju paskatos, pēc tam, kāda tā produkcija, un pēc tam, kāda tā cena,” saka jūrmalniece Velga Gulbe. Viņai ir arī svarīgi, lai produkti būtu Latvijā audzēti.

Līdzīgs projekts Latvijas Zemnieku federācijai jau bijis Rīgā, tomēr komersants sadarbību pārtraucis, jo gribējis Latvijā audzētu preci redzēt katru dienu un visu gadu. “Latvijas zemniekiem ir sezonālā prece, un zemnieks pats audzē, pats gatavo preci un pats tirgo. Viņš nevar katru dienu visu gadu tirgoties, tāpēc šeit būs ceturtdienās, piektdienās, sestdienās,” skaidro Latvijas Zemnieku federācijas valdes priekšsēdētāja Agita Hauka.

Jūrmalas jaunā tirgus īpašnieki līgumus ar zemniekiem noslēguši līdz novembrim un ir pārliecināti, ka sadarbība nākotnē tikai attīstīsies un pašreizējām 30 tirdzniecības vietām  klāt nāks vēl pāris desmiti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti