Jauno projektu mitekļu saimnieki nodoklī maksās būtiski vairāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) piemērošana kļūtu taisnīgāka, valdība otrdien plāno apstiprināt izmaiņas kadastrālās vērtības noteikšanā. Tieslietu ministrijas (TM) priekšlikums paredz, ka ar 2017. gadu īpašumu kadastrālā vērtība sasniegs 85% no tirgus cenas

Izmaiņas skars jaunos projektus, kā arī kultūrvēsturiskos objektus, kam līdz šim kadastrālā vērtība pat bijusi samazināta par 45%. Izmaiņas pašvaldībām nekustamā īpašuma nodokļos ļaušot budžetus papildināt par pieciem sešiem miljoniem eiro. Pašvaldību savienība gan iebilst, ka ekskluzīvo apartamentu saimniekus nodokļu izmaiņas neskars.

Pašreizējais plāns paredz, ka augstāki NĪN maksājumi skars ap 1000 jauno projektu māju, kurās ir 32 000 dzīvokļu. Lielākā daļa jauno namu atrodas Rīgā, Pierīgā un Jūrmalā. Lielai daļai dzīvokļu kadastrālā vērtība palielināsies par 10%, bet gandrīz 3000 mitekļu vērtība augs pat par 30%-40%, jo tie atrodas it kā pagrabstāvā, kam līdz šim piemērotas atlaides.

Savukārt no 4000 kultūrvēsturisko ēku ar lielāku kadastrālo vērtību un līdz ar to nodokļa likmi jārēķinās 670 namsaimniekiem.

"Atjaunotie kultūrvēsturiskie objekti, proti, tās ēkas, kas ir noteiktas kā kultūrvēsturiskie objekti un kas ir atjaunotas, līdz ar to arī iegūstot pietiekami augstu tirgus vērtību. Pašreizējā situācijā šī kadastrālā vērtība ir tāda, kas neņem vērā to, ka šīs vēsturiskais objekts ir atjaunots un ieguvis īpašu vērtību," skaidro TM valsts sekretāra vietniece Laila Medina. 

Taču Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) iebilst, ka normatīvu izmaiņas aizvien tomēr nebūs taisnīgas pret ekskluzīvo īpašumu saimniekiem, jo kadastrālo vērtību arvien aprēķinās pēc uzcelšanas gada, kvadrātmetriem un nolietojuma, neņemot vērā to, cik luksusa ērtību ēkās ir.

"Mēs zinām, ka ļoti daudzās Latvijas vietās ir parastās mājas, un tām blakus ir tiešām ļoti ekskluzīvas - ar baseiniem iekšējiem un tā tālāk. Un tām visām šobrīd ir viena bāzes vērtība un atšķirība ir tikai kvadrātmetros," stāsta LPS padomniece Sanita Šķiltere.

Savukārt nolietojumu zemes dienests ņem vērā tikai tad, ja to pasūtījis pats namsaimnieks. Līdz ar to ir situācijas, ka daudz vecāka un sliktāka māja teorētiski ir ar mazāku nolietojumu par blakus esošo daudz labāku namu.

Nodokļu atlaižu atcelšanu kultūrvēsturiskajiem namiem LPS speciāliste Šķiltere uzteic, jo ne visu vērtīgo namu saimnieki mājas tā bija reģistrējuši. Arī tad bija iespējas, ka diviem blakus namiem viena tirgus cena, bet atšķirīga kadastrālā vērtība.

Tāpēc LPS jau gadiem prasa, lai kadastrālo vērtību nosaka pēc tirgus cenas ziņā augstākā vērtējuma, nevis tikai platības. TM atbild, ka tādu izmaiņu ieviešana prasītu vairākus miljonus eiro birokrātiskajām procedūrām, bet tādas naudas valstij nav.

Ministrija arī norāda, ka pašreizējie plāni saskaņoti ar nozari, tajā skaitā Latvijas Īpašumu vērtētāju asociāciju. Taču asociācijas vadītājs Vilis Žuromskis saskaņojumu noliedz.

No izmaiņām, kas plānotas ar 2017. gadu, pašvaldības iegūšot piecus sešus miljonus eiro kā papildu NĪN ieņēmumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti