Latvijas IKP gada izaugsme trešajā ceturksnī - 3,3%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šī gada trešajā ceturksnī iekšzemes kopprodukts, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni šajā gadā, ir palielinājies par 1%, vēsta Centrālā Statistikas pārvalde.

2015. gada 3. ceturksnī iekšzemes kopprodukts faktiskajās cenās bija 6,4 miljardi eiro.

Aplēsts, ka IKP pieauga par 3,3% gan pēc sezonāli izlīdzinātiem, gan neizlīdzinātiem datiem. Tas ir par 0,8% vairāk nekā iepriekš bija ziņots IKP ātrajā novērtējumā.

IKP pieaugumu veicināja vairākas tautsaimniecības nozares - apstrādes rūpniecība, būvniecība, tirdzniecība un nekustamo īpašumu nozare. Rūpniecībā pieaugumu par 3,7% sekmēja kāpums koksnes un koka izstrādājumu ražošanā - par 6%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā - par 27%, mēbeļu ražošanā - par 17%. Savukārt kritumu par 2% uzrādīja pārtikas produktu ražošana, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošana - par 9%, kā arī gatavo metālizstrādājumu ražošana - par 10%.

Būvniecības produkcijas apjoms palielinājās par 4,9%. Pieaugums par 15% vērojams inženierbūvju celtniecībā, kas veido 56% no visa būvniecības apjoma. To sekmēja kāpums autoceļu, ielu, ceļu, lidlauku un dzelzceļu būvniecībā par 15%, kā arī vietējo cauruļvadu un kabeļu būvniecība - par 56%. Par 2% palielinājusies dzīvojamo ēku būvniecība. Savukārt maģistrālo cauruļvadu, maģistrālo sakaru un elektropārvades līniju būvniecībā kritums par 7%.

Tirdzniecībā pieaugums vērojams gan vairumtirdzniecībā par 6%, gan mazumtirdzniecībā - par 5%, t.sk. auto degvielas mazumtirdzniecības apjoms palielinājās par 6%, automobiļu un motociklu vairum/mazumtirdzniecība - par 11%. Par 3% pieauga pārtikas preču un par 6% - nepārtikas preču mazumtirdzniecība.

Nekustamā īpašuma nozares attīstību veicinājusi nekustamā īpašuma izīrēšanas un pārvaldīšanas pieaugums par 11%.

Transporta nozares attīstību sekmēja pasažieru pārvadājumu kāpums par 4%, kā arī kravu apgrozības pieaugums par 8%. Uzglabāšanas un transporta palīgdarbību pakalpojumiem bija kritums par 4%.

Izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumi tika sniegti attiecīgi par 4% un 10% vairāk.

Izklaides un atpūtas pakalpojumu apjoms palielinājās par 5,7%, tajā skaitā azartspēļu nozarē pieaugums par 9%. Kritums par 1% novērojams sporta nodarbībās.

IKP attīstību veicinājuši arī produktu nodokļi, kas uzrāda pieaugumu 5,9% apmērā.

2015. gada 3. ceturksnī salīdzinājumā ar 2014. gada 3. ceturksni privātais galapatēriņš faktiskajās cenās pieauga par 5%. Privātajā galapatēriņā mājsaimniecību izdevumi transportam pieauga par 8%, atpūtai un kultūrai - par 9% un mājokļa uzturēšanas izdevumi - par 1%, kā arī izdevumi pārtikas iegādei palielinājās par 2%.

Salīdzināmajās cenās privātajā galapatēriņā mājsaimniecību izdevumi transportam pieauga par 13%, jo 40% no visiem ar transportu saistītajiem mājsaimniecību izdevumiem veidoja izdevumi par degvielu, kuras cena bija kritusies. Atpūtai un kultūrai mājsaimniecības tērējušas par 9% vairāk, pārtikai - par 4%, bet izdevumi mājokļa uzturēšanai saglabājās iepriekšējā gada līmenī.

Valdības galapatēriņš faktiskajās cenās palielinājās par 6%, bet salīdzināmajās cenās - par 4%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti